Nejprve nájem, pak koupě – nový model financování nemovitostí vstoupil na český trh

Nejprve nájem, pak koupě – nový model financování nemovitostí vstoupil na český trh

11.12.2023 - Rent to Buy, někdy také nazývaný Rent to Own, Rent to Save, či Living Rent je další ze způsobů, jak se dostat k vlastnickému bydlení. Tento program může usnadnit koupi konkrétního bytu těm, kteří v současné době nemají naspořený dostatek finančních prostředků, aby mohli získat hypotéku.

Při žádosti o hypotéku je třeba mít naspořený nemalý objem peněz. Běžně se přepokládá alespoň 20 % kupní ceny bytu, podle momentálních podmínek ČNB a jednotlivých bank.

K tomu samozřejmě přistupují další kritéria, jako potřebná výše příjmů, výše úrokových sazeb a další. Může se stát, že zájemce o vlastnické bydlení nemá naspořeno dostatek, nebo má v současné době snížený příjem(například kvůli rodičovské dovolené).

Pak může nastoupit nová služba, která se pomalu prosazuje i v Česku. Je to pronájem bytu s opcí na jeho odkoupení po určité stanovené době.

Tento model funguje dokonce jako vládní program například ve Velké Británii. Tam se nájemník nastěhuje do bytu ve vybraném projektu a má obvykle šest měsíců až pět let na to, aby jej odkoupil.

Domy nebo byty jsou většinou pronajímány zhruba za 80 % běžného tržního nájemného v daném místě. To umožňuje zájemcům naspořit si během této doby dostatek finančních prostředků, aby si mohli vzít hypotéku. Podobná schémata existují i v USA či v Austrálii a nyní získávají zájemce i na českém realitním trhu. Zatím fungují dva modely, které nabízejí tento typ služby.

Ownest

Zájemce se zaregistruje na portále, vyplní potřebné údaje a pracovníci stanoví jeho orientační kupní sílu, tj. přibližnou cenu, za kterou pro něj lze koupit byt. Po registraci a schválení všech dokumentů je třeba uhradit registrační poplatek a poté si může zájemce vybrat ve stanovené výši byt z běžné nabídky realitních portálů.

Byt za něj zakoupí investor a následně podepíše se zájemcem nájemní smlouvu. V průběhu programu pak platí nájem a má možnost buď v prvním, nebo v druhém roce uplatnit opci a byt si koupit. Odkupní cena nemovitosti je stanovena na začátku programu a je fixní.

Na rozdíl od hypotéky je tedy třeba mít na začátku pouze 3 % ceny nemovitosti, které jsou použity na registrační poplatek a poplatek za využití opce. Nájemce má tedy vlastně dvouletý odklad, v němž může našetřit na akontaci hypotéky, ale zároveň už přitom bydlí v bytě, který si vybral.

Výhodou je nejen to, že si může vzít hypotéku v době, kdy například budou pro její čerpání lepší podmínky, ale že si také může dospořit potřebnou částku, a přitom získá byt, který se mu líbí, a který by v průběhu času třeba koupil někdo jiný a on musel znovu hledat. Pokud se ale jeho plány změní, může byt opustit tak jako na konci běžného pronájmu.

BYX

Zásadní principy jsou stejné. Zájemce si vybere byt, ve kterém bude po přechodnou dobu žít jako nájemník s předkupním právem. Až bude mít dostatek prostředků, vezme si hypotéku nebo sežene hotovost a nemovitost odkoupí, přičemž část sumy splatí už předem v rámci měsíčního nájmu.

V programu BYX má zájemce na počátku složit zálohu v minimální výši pěti procent z kupní ceny bytu. Podle výše zálohy se pak upravuje mimo jiné třeba cena nájmu. Poté klient podepíše smlouvu o kupní smlouvě budoucí, přičemž se stanoví fixní kupní cena bytu, která se po dobu účasti v programu nemění.

Klient má od kolaudace bytu čtyři roky, během kterých se může rozhodnout, kdy částku doplatí. Mezitím platí nájemné, které by mělo být podle propočtů BYX nižší než běžná splátka hypotéky na danou nemovitost. Pokud se nakonec rozhodne byt nekoupit, může svoji pozici přenést na jiného zájemce a inkasovat rozdíl v tržní hodnotě.

Rozdíly mezi těmito českými službami jsou v tom, že u Ownestu si může zájemce vybrat z běžných nemovitostí na trhu, zatím však jen v několika městech, v nichž Ownest působí. Služba BYX nabízí byty v rámci konkrétních developerských projektů.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:


Na hypotéku dosáhne více zájemců. ČNB zrušila další omezeníNa hypotéku dosáhne více zájemců. ČNB zrušila další omezení







ČNB zmírnila podmínky pro získání hypotečního úvěruČNB zmírnila podmínky pro získání hypotečního úvěru







Vyšší sazby hypoték nemusí být problém, pokud si vyjednáte nižší kupní cenuVyšší sazby hypoték nemusí být problém, pokud si vyjednáte nižší kupní cenu







Stavební spoření pomáhá v Česku již 30 let k lepšímu bydleníStavební spoření pomáhá v Česku již 30 let k lepšímu bydlení







Před společným bydlením vyřešte plány na budoucnostPřed společným bydlením vyřešte plány na budoucnost





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy