Na hypotéku dosáhne více zájemců. ČNB zrušila další omezení

Na hypotéku dosáhne více zájemců. ČNB zrušila další omezení

30.11.2023 - Česká národní banka (ČNB) na svém včerejším zasedání rozhodla o deaktivaci ukazatele DTI. Parametr DTI (Debt To Income) stanovuje poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu. Do konce roku bude platit, že žadatel nesmí překročit 8,5 násobek ročního příjmu. U osob do 36 let je to 9,5násobek. Od 1. ledna 2024 již nebude ČNB tento ukazatel sledovat.

Zájemcům o nové bydlení se tak otevírá další prostor k vlastnímu bydlení. První krok učinila ČNB již v červnu letošního roku, kdy rozhodla o deaktivaci horní hranice úvěrového ukazatele DSTI.

Tento parametr určuje poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistých měsíčních příjmů. Ještě do konce června letošního roku nesměli žadatelé o úvěr překročit hranici 45 % čistých příjmů domácnosti. Od 1. 7. 2023 již ČNB nevyžaduje splnění této podmínky.

Posledním, ze tří parametrů, je ukazatel LTV (Loan to Value), který představuje procentní poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti. Tento parametr zůstává i nadále v platnosti. Aktuálně nastavená horní hranice ukazatele LTV činí 80 % (90 % pro žadatele mladší 36 let pořizující si vlastní bydlení). Nad touto hranicí mohou banky poskytovat úvěry pouze na výjimku.

Pokud tedy uvažujete o pořízení vlastního bydlení s pomocí hypotečního úvěru, stačí mít dostatečné příjmy a splnit podmínky ukazatele LTV.

Pro celý realitní trh jde o dobrou zprávu. Pokud dojde na jaře příštího roku k očekávanému snížení úrokových sazeb hypotečních úvěrů, může dojít k opětovnému nastartování poptávky po vlastním bydlení. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

ČNB zmírnila podmínky pro získání hypotečního úvěruČNB zmírnila podmínky pro získání hypotečního úvěru







Centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Hypotéky výrazně nezlevníCentrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Hypotéky výrazně nezlevní







https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/2644-na-hypoteku-dosahne-vice-zajemcu-cnb-zrusila-dalsi-omezeniVyšší sazby hypoték nemusí být problém, pokud si vyjednáte nižší kupní cenu







Stavební spoření pomáhá v Česku již 30 let k lepšímu bydleníStavební spoření pomáhá v Česku již 30 let k lepšímu bydlení







Před společným bydlením vyřešte plány na budoucnostPřed společným bydlením vyřešte plány na budoucnost





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy