Dáreček pod stromeček. ČNB opět zvýšila sazby. O kolik podraží hypotéky?

Dáreček pod stromeček. ČNB opět zvýšila sazby. O kolik podraží hypotéky?

23.12.2021 - Bankovní rada České národní banky na svém včerejším zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Současně rozhodla o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 2,75 % a lombardní sazby na 4,75 %.

Trh očekával navýšení základní sazby o 0,75 p.b., navýšení je tedy oproti očekáváním o něco vyšší. Nastavení sazeb ČNB ovlivňuje sazbu PRIBOR, na kterou je navázané úročení hypotečních úvěrů s plovoucí úrokovou sazbou. Hypoték sjednaných s fixní sazbou, které tvoří drtivou většinu úvěrů poskytnutých v posledních letech, se toto navýšení sazeb nijak netýká. Ze zkušenosti ale víme, že zvýšení sazeb se po čase – skrze mezibankovní trh – propíše do ceny zdrojů, z kterých banky financují nově poskytnuté hypotéky a dopadá na úrokové sazby nově poskytovaných hypoték.

Základní sazba ČNB je nyní stejně vysoko, jako hypoteční sazby v listopadu
Průměrná nabídková sazba hypoték po listopadovém zvýšení sazeb ČNB prudce narostla a průměr za celý měsíc povyskočil o rekordních 65 bps na 3,75 % (měřeno indexem GOFI70). V prosinci již hypotéky nezdražovaly tak rychle jako měsíc před tím, takže průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle zatím neuzavřených statistik za prosinec dosahuje 4,13 %.

Včerejší další zvýšení základní sazby ČNB – shodou okolností na listopadovou úroveň nabídkových sazeb hypoték – se téměř s jistotou promítne v další vlně zdražování. Ostatně pětiletý swap, který v našich grafech reprezentuje cenu zdrojů, po dnešním zvýšení sazeb ČNB reagoval nárůstem o 2 desetiny procentního bodu na 3,6 procenta.

"Navzdory nepřímému vztahu mezi sazbami hypoték a sazbami ČNB očekáváme, že banky budou na zvýšení sazeb reagovat dalším zdražováním hypoték a hypotéky začnou pozvolna atakovat 5procentní hranici," říká Libor Vojta Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. 

Sazby hypoték 2005 - 2021
Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…







Rekordní růst hypotečních sazeb. Nejvíce zdražují krátké fixaceRekordní růst hypotečních sazeb. Nejvíce zdražují krátké fixace







Index ne-dostupnosti bydlení překonal 60% hraniciIndex ne-dostupnosti bydlení překonal 60% hranici







Chcete si vzít hypotéku? Počítejte s tvrdšími podmínkami a vyššími úrokyChcete si vzít hypotéku? Počítejte s tvrdšími podmínkami a vyššími úroky







Česká národní banka zpřísňuje pravidla poskytování hypoték. Co vše se změní?Česká národní banka zpřísňuje pravidla poskytování hypoték. Co vše se změní?





 

Luboš Svačina

odebírat zprávy