Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…

Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…

13.12.2021 - Koupili jste si v minulosti nemovitost a financovali ji hypotečním úvěrem? Dříve nebo později vás čeká konec období garantované úrokové sazby. Pokud jste ovšem neměli sjednanou sazbu na stejnou dobu, po jakou jste se rozhodli úvěr splácet, to by se vás následující problém netýkal. Všichni ostatní by se ale už teď měli začít připravovat na změnu, která může výrazně zatížit jejich domácí rozpočet.

Ještě v létě letošního roku nebylo neobvyklé, když dokázal hypoteční makléř vyjednat hypoteční úvěr se sazbou 1,89 %. Obdobně tomu bylo i před čtyřmi či pěti lety. Máme za sebou totiž období extrémně nízkých úrokových sazeb. Jenže, co platilo v minulosti, nyní už neplatí. Aktuální sazby úvěrů na bydlení se přiblížily 4 % a některé banky již dokonce avizovaly překročení této hranice.

Co se ale stane s vaší měsíční splátkou, až vám z banky přijde dopis s novou sazbou? Má smysl zůstat u téže banky, nebo bude lepší přejít ke konkurenci?
Pokud jste sjednali smlouvu o hypotečním úvěru před pěti lety, máte pravděpodobně úrokovou sazbu s pětiletou fixací v rozmezí 1,5 – 1,9 %. V případě třímilionového hypotečního úvěru na 20 let vycházela měsíční splátka při tehdejší průměrné úrokové sazbě 1,77 % na 12 382 Kč. Jenže, pokud vám právě nyní končí fixace, tak je potřeba... Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní BEZPLATNĚ STÁHNOUT.

REALITY ČECHY 2021 12

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy