Česká národní banka zpřísňuje pravidla poskytování hypoték. Co vše se změní?

Česká národní banka zpřísňuje pravidla poskytování hypoték. Co vše se změní?

25.11.2021 - Česká národní banka od dubna 2022 zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Vrací se znovu k zavedení limitů DTI, DSTI a sníží dosavadní 90% limit LTV.

Podle nových pravidel ČNB, které začnou platit od dubna 2022 výše hypotečního úvěru nebude moci přesáhnout 8,5násobek ročního příjmu domácnosti (parametr DTI) a výše měsíční splátky nebude smět překročit 45 % měsíčního příjmu domácnosti (DSTI). A opět začne platit 80procentní limit pro maximální výši úvěru v poměru k hodnotě zastavené nemovitosti (LTV). Pro mladé rodiny platí o něco mírnější limity, jak ilustruje přiložená infografika.

Guvernér Jiří Rusnok na tiskové konferenci uvedl, že formálně nové limity začínají platit od dubna 2022, nicméně banky by se těmito pravidly měly začít řídit co nejdříve. Čímž odpověděl na otázku, zda se ČNB neobává zvýšené poptávky po úvěrech motivované tím, že si klienti budou chtít sjednat úvěry za současných – příznivějších – podmínek.

Limity hypotečních úvěrů od dubna 2022

"Zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték se s ohledem na vývoj ekonomiky bohužel dalo předpokládat. Každé takové zpřísnění znamená určité zhoršení dostupnosti hypotečního financování. Na druhou stranu všechny banky podobné limity při posuzování žádostí interně využívají, ať už ČNB trh reguluje nebo ne. Dopady na domácnosti budeme nyní analyzovat a ve svých doporučeních směrem ke klientům budeme s touto novinkou počítat. Pozitivní zprávou jsou každopádně mírnější pravidla pro mladé rodiny,“ říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku? Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?





ČNB dál zvyšuje sazby. Hypotéky v říjnu zdražily nejvíce v historii ČNB dál zvyšuje sazby. Hypotéky v říjnu zdražily nejvíce v historii





Úrokové sazby stále rostou. Hypotéky však trhají další rekordy Úrokové sazby stále rostou. Hypotéky však trhají další rekordy





Hypoteční úrokové dno je definitivně za námi Hypoteční úrokové dno je definitivně za námi





Neřešený dluh vás může připravit o hypotéku Neřešený dluh vás může připravit o hypotéku



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy