V Brně si kvalitní pozemky svou cenu stále drží. Panelové byty ovšem začaly zlevňovat

V Brně si kvalitní pozemky svou cenu stále drží. Panelové byty ovšem začaly zlevňovat

24.5.2022 - Růst úrokových sazeb hypoték, přísnější pravidla pro získání úvěru na bydlení, inflace, ale i rostoucí ceny energií nebo situace na Ukrajině. To jsou jen některé faktory, které nyní ovlivňují chuť lidí k nákupu vlastní nemovitosti. Dobrou zprávou pro ty, kteří aktuálně hledají nové bydlení, může být fakt, že došlo v letošním roce k výraznému zpomalení růstu cen nemovitostí. Podle oslovených brněnských realitních makléřů dokonce některé typy nemovitostí začaly zlevňovat.

Ještě před půl rokem bylo téměř standardem, že se na jeden inzerát prodávané nemovitosti ozvaly desítky zájemců. Nyní sice zájem o nemovitosti stále trvá, ale poptávka je mnohem menší. Podle Jana Kejduše z realitní kanceláře Properia Group, výrazně klesá počet poptávajících již třetí měsíc v řadě. Velmi podobně popsal aktuální situaci na brněnském realitním trhu také David Novák z realitní kanceláře RealMix: "Růst cen nemovitostí se zastavil a u některých nemovitostí, například u panelových bytů, se ceny snižují."

Realitní makléřka Alena Ševčíková, která se specializuje na brněnskou městskou část Bystrc, zaznamenala první snižování cen bytů v panelových domech již začátkem letošního roku. "Začalo se nám stávat, že na byty, které by se před rokem prodaly do jednoho týdne, volalo najednou mnohem méně zájemců a v nabídce nám začaly zůstávat delší dobu. Pokud prodávající na prodej spěchal, jedinou možností bylo výrazné snížení nabídkové ceny. Hned poté se ale prodej úspěšně realizoval."

Největší komplikací aktuálně nevidí realitní makléři v nezájmu lidí o nemovitosti, ale ve vysokých cenách bydlení, stálém zvyšování úrokových sazeb a zhoršení podmínek pro získání úvěru na bydlení. "Poptávka přetrvává, ovšem stále více lidí na vlastní bydlení nedosáhne," upřesnil David Novák.

Nejžádanějším typem nemovitostí, který lidé v Brně hledají, jsou podle oslovených realitních profesionálů malometrážní byty, což potvrzují také zástupci developerských společností. Právě byty 1+KK a 2+KK zmizí z nabídky většinou nejrychleji. Mění se ovšem struktura kupujících. Stále více převládají investoři, kteří následně byty pronajímají.

Kromě bytů došlo v Brně během posledních 5 let také k výraznému růstu cen stavebních pozemků. Najít volný pozemek v Brně, na kterém by si zájemci mohli postavit rodinný dům, je téměř nemožné. A pokud se taková nabídka na některém z realitních portálů vyskytne, jde většinou o pozemek za cenu, kterou zájemci již nechtějí akceptovat.

"Stavebních pozemků je v Brně a blízkém okolí až žalostně málo. S tím jde samozřejmě ruku v ruce i nárůst jejich cen, který už však začíná být pro značnou skupinu kupujících neakceptovatelný, resp. nefinancovatelný," dodává Jan Kejduš. To, že stavební pozemky v Brně téměř nejsou, potvrzuje i David Novák: "Klienti musí dál od Brna, aby byla nějaká nabídka a hlavně, aby to bylo také finančně dostupné."

Postupně tak dochází ke zvyšování zájmu nejen o stavební pozemky, ale také o rodinné domy v delší dojezdové vzdálenosti od centra města. Není to jen z důvodu lepší finanční dostupnosti vlastního bydlení, ale také vzhledem k rozšiřujícímu se trendu možnosti práce z domova.

Brno ovšem dlouhodobě patří k městům, u kterých si kvalitní nemovitosti na dobrých místech svou cenu dlouhodobě drží. Stalo se tak i během ekonomické recese v letech 2008–2014, kdy právě Brno zaznamenalo, dle statistiky cen bytů realitního portálu realitymorava.cz, nejmenší pokles cen vlastního bydlení ze všech českých krajských měst.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat? Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?







Proč je lokalita tak důležitým faktorem ke stanovení správné ceny nemovitosti? Proč je lokalita tak důležitým faktorem ke stanovení správné ceny nemovitosti?







V Brně se nové byty prodávají o 41 procent dráž než před rokem V Brně se nové byty prodávají o 41 procent dráž než před rokem







Město Brno aktualizovalo podmínky pro zájemce o družstevní byty Město Brno aktualizovalo podmínky pro zájemce o družstevní byty








Proč dopravní dostupnost tak výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti? Proč dopravní dostupnost tak výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti?





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy