Koupím zámek. Zn. Peníze nejsou důležité, mám vizi!

Koupím zámek. Zn. Peníze nejsou důležité, mám vizi!

21.9.2021 - Pevnosti, zámky, unikátní historické vily, staré pivovary, mlýny, dokonce i vodárenská věž. To vše, a napříč republikou, může zájemce o nadstandardní bydlení či pro realizaci svého záměru nalézt na webových stránkách realitních kanceláří a portálů. Mnoho příkladů zdařilých rekonstrukcí je dokladem, že zámecké areály a historické domy lze probudit k novému životu.

Máte konkrétní záměr nebo jen touhu vlastnit kus historie?
Koupit nemovitost s výraznou historií znamená postarat se o její využití. Menší objekty lze zrekonstruovat k luxusnímu bydlení či jako reprezentativní sídlo firmy. Ve větších areálech je běžné víceúčelové využití.

V soukromých zámcích bývají často hotely s konferenčními prostory. To je jasné komerční využití, které se dá spojit s poskytováním mnoha dalších služeb, od půjčování prostor pro filmování, až po pořádání soukromých společenských akcí.

Zámky jsou ale často svou rozlehlostí vhodnými prostory pro různé sociální záměry, například jako domovy pro seniory či pečovatelské domy pro osoby s postižením či s vážnou nemocí. Jeden nový zámecký projekt nabízí zázemí pro mladé lidi odcházející z dětských domovů, kteří zde najdou prvotní pracovní uplatnění i startovací bydlení.

Druhým směrem, které se tyto zámecké areály ubírají, je kultura a zájmová činnost. Sem patří například vybudování stálé expozice vztahující se k osobnostem z regionu či k historii objektu, galerie, koncertního sálu. Ale nápadů spojených s využitím zámeckých objektů je bezpočet od miniatur evropských památek po tvůrčí ateliéry či zookoutky. Záměr sám však nestačí, důležitá je možnost jeho realizace.

Na co se připravit, když plánujete koupi zámku
Než koupíte takovou nemovitost, budete se měsíce, možná i roky rozhodovat. Pokud máte jasný konkrétní záměr a místo je pro něj vhodné, máte to jednodušší. Zásadní je kontrola místního územního plánu. Rozhodující je, zda zámek sám stojí na stavebních pozemcích a jaké je zařazení ostatních pozemků v rámci ÚP.

Dalším důležitým faktem je stav památky. Pokud je zámek před rekonstrukcí, připravte se již od začátku na intenzívní dialog mezi architekty a památkáři, a ještě předtím na jednání s bankami a grantovými agenturami. Na mnoho úprav lze totiž získat granty a to byste si měli zjistit předtím, než se rozhodnete objekt zakoupit.

Každopádně je třeba nechat si důkladně propočítat návratnost plánovaného projektu. Jestliže plánujete hotel nebo pečovatelský dům, bude vás zajímat počet pokojů, v případě hotelu i počet salonků a sálů. V mnoha případech využití bude důležité, zda se do objektu nechá vestavět výtah. Bezbariérové prostory jsou někdy podmínkou povolení určitého způsobu využití objektu.

Peníze na prvním místě
I když se vám koupě nemovitosti jeví na první pohled jako finančně únosná, spočítejte si, s jakými prostředky můžete pracovat při rekonstrukci zámku. To bývá podstatně více, než kolik by stálo postavení nového objektu. Důležité je také, co vše k zámku patří. Součástí nabídky nebývá jen samotný zámek, případně hospodářské budovy, ale často také okolní park, polnosti, sady, rybníky. Pak je třeba již před prodejem zvážit, zda je dokážete využít nebo pronajmout – a tím pádem budou součástí kupní smlouvy, nebo si je nechá původní majitel a prodá je zvlášť, nebo se předem dohodnete na jejich odkupu například s obcí, místním zemědělským podnikem či jiným zájemcem.

Na druhou stranu okolí zámku by mělo působit kultivovaně a reprezentativně. Není tedy vhodné řešit prodej parku bez podmínek, aby se nestalo, že si jej nový majitel oplotí a zavede tam například nevhodný zemědělský provoz.

Pokud bude mít projekt kulturní či sociální obsah, je možné získat granty, a to jak od státu, tak od EU. Běžné jsou například granty na rekonstrukci fasády, úpravu parku, restaurování soch a jiných uměleckých děl či rekonstrukci hodnotných historických interiérů. Realitní kanceláře specializující se na tento typ nemovitostí dokážou poskytnout servis i v této oblasti.

Při koupi zámku se i v případě, že máte připravený konkrétní projekt, připravte na to, že jeho realizace se nebude počítat na měsíce, ale na roky, možná i desetiletí. Obnova takového objektu je vždy dlouhodobou záležitostí, ale - jak potvrzují současní majitelé podobných nemovitostí - výsledek stojí za to.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak nakládat s nemovitostí, která je kulturní památkou Jak nakládat s nemovitostí, která je kulturní památkou





Chcete žít na zámku? Památky mají netušený potenciál Chcete žít na zámku? Památky mají netušený potenciál






Dobrá adresa symbolizuje bohatství a úspěch Dobrá adresa symbolizuje bohatství a úspěch





Nabídka luxusních nemovitostí v Česku chybí Nabídka luxusních nemovitostí v Česku chybí






Zájem o exkluzivní nemovitosti stále stoupá Zájem o exkluzivní nemovitosti stále stoupá



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy