Dobrá adresa symbolizuje bohatství a úspěch

Dobrá adresa symbolizuje bohatství a úspěch

13.3.2017 - Pracovníci Českého statistického úřadu provedli výzkum, jenž potvrdil, že v Praze vznikají bohatší a chudší části města. To způsobuje hned několik faktorů, mezi které se řadí např. umístění sídel renomovaných společností, sociální vybavenost jednotlivých čtvrtí nebo kvalita bydlení. Které adresy jsou vyhledávané a znamenají vysokou životní úroveň?

Je znát, že se v České republice stále více rozmáhá zahraniční trend, kdy movití obyvatelé Prahy chtějí žít na lukrativních adresách. "Lidé již pochopili, že v BMW či Mercedesu jezdí kde kdo, ale teprve bydlení na exkluzivní adrese ukáže, kdo je ten skutečně úspěšný. Kvalitní adresa je vnímána jako životní vizitka, kterou si mohou dovolit jen ti opravdu úspěšní," uvádí Milan Krůček, ředitel společnosti Stereo reality.

Nejprestižnější je již mnoho let Praha 1 s cenami nemovitostí pohybujícími se i kolem dvojnásobku celoměstského průměru. Sehnat zde pozemek je již téměř nemožné. I z toho důvodu probíhá výstavba primárně luxusních bytů, které mnohdy spadají do tzv. inteligentních domácností. Střední hodnota bytů kategorie 2+1 činí podle portálu realitycechy.cz 8 097 546 Kč.

"Pokud opomenu samotné centrum města, kde jsou samozřejmě reality dlouhodobě nejdražší, jsou velmi lukrativní lokality Praha 6 a Praha 7 (Holešovice). Tam ceny bytů v mnoha případech přesahují hranici 100 000 Kč za metr čtverečný, což bylo v minulosti nemyslitelné," dodává Milan Krůček.

V Praze 6 se, mimo jiné i díky značnému podílu zelených ploch, jedná a nejklidnější lokalitu, do níž se stěhují cizinci i pražská smetánka, která již pochopila důležitost dobré adresy. Za byt o dispozici 2+1 zde v průměru zájemce zaplatí 4 917 024 Kč.

Praha 7 se rozkládá severně od historického centra města, a to převážně na levém břehu Vltavy. Menší část území zasahuje však i na její pravý břeh. Nejen řeka nebo výborná dostupnost, ale také moderní styl nové výstavby napomáhá tomu, že se z Prahy 7 stává lukrativní oblast i centrum moderní kultury s množstvím restaurací. I proto se cena bytů 2+1 postupně zvyšuje. Podle portálu realitycechy.cz se nyní pohybuje střední hodnota na úrovni 4 759 824 Kč.

Lokalita je pro klienta mnohdy důležitější než samotná nemovitost, a to nejen díky své výjimečnosti, ale primárně kvůli následnému prodeji. Není to tedy specifikum pouze Prahy, popřípadě Brna kde je prestižní např. Masarykova čtvrť, ale také Olomouce s městskou částí Neředín a dalších českých měst.

Hana Muchová

odebírat zprávy