Na Znojemsku je nedostatek nemovitostí k prodeji. Růst cen se zatím nezastavil

Na Znojemsku je nedostatek nemovitostí k prodeji. Růst cen se zatím nezastavil

13.10.2020 - Najít ve Znojmě na prodej byt, rodinný dům či stavební pozemek je téměř nadlidský úkol. Vysokou poptávku po vlastním bydlení nezastavil ani koronavirus. Ba naopak, podle oslovených realitních makléřů se ve druhém a třetím čtvrtletí letošního roku poptávka ještě zvýšila. Otázkou tedy už není ani tak za kolik se nemovitost koupí, ale jestli bude z čeho vybírat.

Vlastníci nemovitostí, kteří nemají akutní potřebu prodat, raději nemovitosti drží ve svém vlastnictví. Pokud se jedná o byt, raději než prodej, volí pronájem. Jsou si totiž vědomi toho, že takto uložené peníze jsou lepší volbou, než termínovaný vklad či běžný bankovní účet. Navíc, ceny bydlení ve Znojmě a okolí stále rostou.

Podle dat serveru realitymorava.cz, který monitoruje vývoj cen bytů od roku 2008, se dal v říjnu 2019 pořídit byt 2+1 ve Znojmě za průměrnou cenu 2 105 727 Kč. Přesně o rok později, v říjnu 2020, se dostala průměrná cena téhož bytu na 2 427 438 Kč. Jde o zhodnocení ve výši 15 %. Ještě více než dvoupokojové byty podražily ve Znojmě byty 3+1. Jejich průměrná nabídková cena se zvýšila z 2 323 857 Kč na 3 139 597 Kč, což odpovídá meziročnímu zdražení o jednu třetinu.

Velkou poptávku nejen po bytech, ale i rodinných domech potvrzuje také realitní makléřka Blanka Stašková, která současně dodává: "Poptávka je stále vysoká, problémem je, že lidé nechtějí dávat nemovitosti do prodeje a raději je drží." Malá nabídka se následně projevuje na rostoucích cenách. Jako nedostatečnou hodnotí Blanka Stašková také nabídku volných bytů v developerských projektech. "Aktuálně se staví ve Znojmě nové byty v cenovém rozmezí 47–60 tis. Kč za m2." Za tyto ceny se v minulých letech stavělo v nedalekém Brně. I za tyto ceny se ovšem novostavby ve Znojmě prodávají.

Jedinou kategorií, která sice zdražuje, ale nikoliv tak výrazně jako byty a stavební pozemky, jsou rodinné domy. Jedním z důvodů může být menší zájem ze strany investorů. Právě ti v některých bytových projektech tvoří až třetinu kupujících. Na vysoké poptávce po vlastním bydlení se v posledních měsících podepsalo několik zásadních faktorů.

Prvním a asi tím nejdůležitějším je zrušení daně z nabytí nemovitosti. Kupující díky tomu ušetří 4 % z kupní, popřípadě odhadní ceny nemovitosti. Například u rodinného domu v hodnotě 4 mil. Kč jde o úsporu ve výši 160 000 Kč.

Druhým důvodem, proč poptávka po bydlení nepolevila, jsou aktuální úrokové sazby hypotečních úvěrů. Není nic neobvyklého, když je nyní sjednán hypoteční úvěr s úrokem pod 2 %.

A třetí důvod, proč nic nenasvědčuje tomu, že by měly ceny realit v následujících měsících klesat, je prodloužení časového testu pro osvobození příjmů z prodeje nemovitosti nesloužící k bydlení vlastníka z 5 na 10 let. Ti, kteří neměli zapsaný na nemovitosti trvalý pobyt a prodali ji po pěti letech od nabytí, nemuseli hradit případnou daň ze zisku. Od 1. 1. 2021 se ovšem tato lhůta posouvá na 10 let, a tak se zejména investoři snaží pořídit nemovitost ještě před koncem letošního roku, aby stihli využít dosud aktuální podmínky. 

Vinařské oblasti stále táhnouZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vinařské oblasti stále táhnou




Moderní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročnéZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Moderní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročné




Na Jižní Moravě se místy zvedly ceny nemovitostí až o čtvrtinu.Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Na Jižní Moravě se místy zvedly ceny nemovitostí až o čtvrtinu




Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitosti




Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?


 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy