Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitosti

Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitosti

18.9.2020 - Pouhé tři dny stačily na to, aby zákon rušící daň z nabytí nemovitosti podepsal prezident republiky. Miloš Zeman podepsal v pátek 18. září 2020 zákon ze dne 15. září 2020, kterým se zrušuje zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů, a mění a zrušují další související právní předpisy. Tuto Informaci uveřejnil téhož dne mluvčí prezidenta.

S návrhem na zrušení daně z nabytí nemovitosti přišli senátoři již v roce 2019. Jejich návrh ovšem neprošel Sněmovnou. O zrušení daně z nabytí nemovitosti se opětovně začalo hovořit na jaře letošního roku, kdy tento záměr zmínila ministryně financí v pořadu TV Prima. Po půl roce je zákon schválen a podepsal jej také prezident republiky.

Spolu se zrušením daně z nabytí nemovitostí, která činila 4 % z kupní nebo odhadní ceny nemovitosti, současně dochází k prodloužení časového testu pro osvobození příjmů z prodeje nemovitosti nesloužící k bydlení vlastníka z 5-ti na 10 let. Pokud tedy dojde k nákupu nemovitosti po 1. 1. 2021 a vlastník nebude mít na nemovitosti hlášen trvalý pobyt, bude muset při prodeji do deseti let od nabytí uhradit daň ze zisku. To samozřejmě za předpokladu, že prodá nemovitost za vyšší částku, než za jakou ji pořídil. Na vklady do katastru nemovitostí provedených do 31. 12. 2020 platí původní, pětiletá lhůta. 

Další změnou je snížení odečitatelných úroků z úvěrů na bydlení z 300 000 Kč na 150 000 Kč. Tato změna se ovšem běžných klientů prakticky netýká. Například u hypotečního úvěru ve výši 3 mil. Kč s úrokovou sazbou 1,99 % a splatností 25 let vychází v prvním roce suma zaplacených úroků na 58 850 Kč. 

Aktualizováno: Zákon byl 24. září 2020 uveřejněn ve sbírce zákonů č. 386/2020 Sb.

Co vše, kromě zrušení daně z nabytí nemovitosti, se ještě změní?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše, kromě zrušení daně z nabytí nemovitosti, se ještě změní?




Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti.Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti




Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětněZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětně




Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?




Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy