Vinařské oblasti stále táhnou

Vinařské oblasti stále táhnou

4.8.2020 - Jižní Morava patří dlouhodobě k atraktivním regionům. Dlouhé lány vinic, nadprůměrný počet slunných dnů v roce, dobrá dopravní dostupnost. To jsou jen některé faktory, které výrazně ovlivňují poptávku po nemovitostech v Mikulově a okolí. Mezi kupující nepatří ovšem pouze zájemci o nové bydlení, ale také investoři, kteří své nemovitosti následně pronajímají.

Během posledního roku se hodně hovořilo o tom, že už nejsou kupující příliš ochotni akceptovat současné ceny nemovitostí. Jenže aktuální ceny nabízených nemovitostí hovoří spíše o opaku. Poptávka stále převyšuje nabídku a zvyšuje tak ceny inzerovaných nemovitostí. Velmi dobře je to vidět například na prodeji rodinných domů v Mikulově, nebo na cenách stavebních pozemků v jeho okolí. Aktuální ceny nabízených realit jsou dokonce vyšší než před rokem. To potvrzuje i Dagmar Novotná, z realitní kanceláře Moravika, podle které ceny nemovitostí v Mikulově stále rostou.

Asi jediným typem nemovitostí, který zaznamenal v posledních měsících nižší poptávku, jsou podle Lucie Pavlíčkové z realitní kanceláře Real Inspire s.r.o., komerční nájmy. "Jediný druh nemovitostí, u kterého jsem se v posledním roce setkala s poklesem či stagnací, jsou komerční pronájmy. Všechny ostatní nemovitosti naopak ceny drží či narůstají. Poptávka stále převyšuje nabídku. Letošní rok je i přes situaci kolem Covid-19 zatím nejsilnější za poslední 3 předešlé roky,“ dodává Lucie Pavlíčková.

Novostavby stále nejžádanější
Nejvíce zdražují nové byty, které jsou také nejvíce poptávány. Podle dat realitní kanceláře Moravika novostavby bytů v Mikulově zdražily za poslední dva roky o 43 %. Postupně se zvyšují také ceny rodinných domů, nikoliv však tak výrazně, jak jsme tomu svědky u bytů. Dlouhodobě je největší poptávka podle oslovených makléřů po menších bytech, zejména pak po garsonkách a bytech 2+1 a 2+KK.

Zájem o pronájmy dlouhodobě roste
Najít pěkný byt v Mikulově na pronájem, navíc za dostupnou cenu, je stále těžší. "V Mikulově je velký zájem o pronájmy. Je tedy vysoká pravděpodobnost výběru kvalitního nájemníka," upřesňuje Lucie Pavlíčková.

V Praze, Brně či Olomouci skoupí investoři mnohdy až polovinu nabízených novostaveb. V Mikulově stále převažují mezi kupujícími ti, kteří zde chtějí bydlet, což potvrzuje i Dagmar Novotná: "Většinu poptávajících sice tvoří lidé s kapitálem, kteří hledají výhodnou investici a následný pronájem, ale tito lidé tvoří jen mizivé procento kupujících. Byty nakonec kupují lidé, kteří v nich následně reálně žijí." Stejné zkušenosti má také Lucie Pavlíčková: "Rodinné domy a byty více nakupují lidé, kteří v nich následně bydlí. Investoři tvoří přibližně 25 %. Nově se nám objevil i investor, který dům pronajímá přes Airbnb, ale informoval mě, že z důvodu polohy v Mikulově to není pro tento druh pronájmu příliš vhodné."

Kdo nakupuje nejvíce?
Kupující jsou převážně Češi, kteří v Mikulově pracují nebo jim nevadí z Mikulova za prací dojíždět. Podle Lucie Pavlíčkové převládají zájemci z Brna. "Ti mají rozhodně nejvyšší podíl. Zbývající část klientů je z okolí Mikulova, popřípadě ze Slovenska a Rakouska."

Vzhledem k malému počtu nabízených nemovitostí a nepolevující poptávce po vlastním bydlení v Mikulově nelze zatím příliš předpokládat, že by mělo dojít k výraznému snížený cen nemovitostí. Atraktivní oblasti nejen pro bydlení, ale také pro rekreaci, si totiž své zájemce vždy najdou.

Moderní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročnéZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Moderní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročné




Poptávka po orné půdě zvedá její ceny. Slovácko není výjimkouZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poptávka po orné půdě zvedá její ceny. Slovácko není výjimkou




https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/1366-na-jizni-morave-se-misty-zvedly-ceny-nemovitosti-az-o-ctvrtinu-jak-dlouho-rust-jeste-potrvaZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Na Jižní Moravě se místy zvedly ceny nemovitostí až o čtvrtinu


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy