Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti. Už chybí jen podpis prezidenta

Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti. Už chybí jen podpis prezidenta

15.9.2020 - Poslanci dnes s definitivní platností schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti. O původní verzi návrhu hlasovali poslanci 8. července letošního roku. Návrh byl odhlasován a dostal se do Senátu. Dne 12. 8. vrátili senátoři návrh zákona zpět do Sněmovny k novému projednání. Dnes, po více než měsíci, ale došlo k finálnímu schválení. Už chybí jediné, podpis prezidenta a uveřejnění ve Sbírce zákonů.

Mezi odborníky byla daň z nabytí nemovitosti dlouhodobě kritizována. Do roku 2016 hradili daň při převodu nemovitosti prodávající. Následně byla tato daň přenesena na kupující, kterým se tak výrazně zhoršila dostupnost vlastního bydlení. Spolu s kupní cenou museli následně uhradit také 4% daň z nabytí nemovitosti. Výjimkou byly první převody nemovitostí (novostavby), které byly od daně z nabytí nemovitosti oproštěny.

Loni navrhoval zrušení daně z nabytí nemovitosti Senát, ten byl ovšem následně poslanci přehlasován. Návrh se dostal znovu k řešení letos v březnu, kdy zrušení daně z nabytí nemovitosti navrhla ministryně financí v pořadu TV prima.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti je dobrou zprávou pro všechny kupující. Ti ušetří hned dvakrát. Nebudou muset hradit daň ve výši 4 % a současně jim odpadne povinnost vyhotovení znaleckého posudku. 


Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?




Vláda schválila odložení úhrady daně z nabytí nemovitosti. Tentokrát do konce rokuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vláda schválila odložení úhrady daně z nabytí nemovitosti. Tentokrát do konce roku




Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětněZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětně


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy