Finanční úřady začínají zpracovávat žádosti o vrácení uhrazené daně z nabytí nemovitosti

Finanční úřady začínají zpracovávat žádosti o vrácení uhrazené daně z nabytí nemovitosti

30.9.2020 - S účinností zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí došlo dne 26. září 2020 ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětnou účinností pro případy, kdy byl vklad práva do katastru nemovitostí proveden v prosinci 2019 a později. Od dnešního dne mohou ti, kteří již daň z nabytí nemovitosti uhradili a současně splnili podmínku zápisu do katastru nemovitostí po 1. 12. 2019, požádat o její vrácení.

Daň z nabytí nemovitých věcí se tedy již nebude vztahovat na ty případy, které budou předloženy s návrhem na vklad do katastru nemovitostí dne 26. září 2020 a později a také na případy, u nichž lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020.

Daň u nabytí nemusí uhradit klienti, u kterých došlo k vkladu do katastru nemovitostí v průběhu prosince 2019 a později. Pokud již daň klient uhradil, může požádat o vrácení u místního finančního úřadu, ten jim daň do 30 dnů od podání žádosti vrátí.

Poplatníci, kteří v těchto případech daň uhradili, a zrušením daně jim vznikne vratitelný přeplatek, mohou prostřednictvím žádosti požádat správce daně o vrácení vzniklého přeplatku na dani z nabytí nemovitých věcí. "Žádost o vrácení přeplatku se podává u místně příslušného správce daně, postačí formou prostého dopisu s vlastnoručním podpisem," upřesnila generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Pro daňová řízení, na která se zrušení daně z nabytí nemovitých věcí nevztahuje, tedy pro případy, kdy vklad práva do katastru nemovitostí proběhl do konce listopadu 2019 a povinnost podat daňové přiznání byla do konce února 2020 resp. 2. března 2020, platí původní znění zákonného opatření. V těchto případech daň z nabytí nemovitých věcí nezaniká a je nutné podat daňové přiznání a uhradit daň, pokud tak poplatníci již neučinili.

Vzor žádosti o vrácení přeplatku na dani z nabytí nemovitých věcí můžete stáhnout na odkazu Finanční správy

https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/1998-prezident-podepsal-zakon-rusici-dan-z-nabyti-nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitosti




Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti




Co vše, kromě zrušení daně z nabytí nemovitosti, se ještě změní?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše, kromě zrušení daně z nabytí nemovitosti, se ještě změní?




Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětněZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětně




Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy