Prestižní soutěž v oblasti nemovitostí slaví letos čtvrt století své existence

Prestižní soutěž v oblasti nemovitostí slaví letos čtvrt století své existence

30.1.2024 - Best of Realty – Nejlepší z realit je jedinečná platforma pro ocenění a prezentaci nejvýznamnějších realitních projektů v České republice. V letošním jubilejním pětadvacátém ročníku soutěže se potvrdil trend rostoucí kvality regionálního developmentu, a z výhry se tak radují nejlepší realitní projekty ze všech koutů České republiky.

O nominaci na titul Best of Realty – Nejlepší z realit se v roce 2023 ucházely stavby dokončené na území České republiky po 1. lednu 2022, a to v pěti základních kategoriích: Rezidenční projekty, Administrativní centra, Obchodní centra, Hotely a Skladové a průmyslové areály.

Při posuzování nominovaných projektů hrálo klíčovou roli urbanistické a architektonické řešení projektu, jeho přínos lokalitě, kvalita realizace, komerční úspěšnost a aspekt udržitelnosti. Vítěze vybírala jedenáctičlenná porota, složená z odborníků z řad Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, bank, urbanistů, architektů, tržních analytiků a realitních makléřů.

Dále byli vyhlášeni vítězové Zvláštní ceny poroty, držitel ceny ARTN za přínos realitnímu trhu, vítěz v kategorii Environmentální projekt roku a do Síně slávy byla uvedena další významná osobnost. Přihlášeno bylo více než osmdesát developerských projektů.

Vítězství v kategorii Větších rezidenčních projektů získal pražský projekt Fragment Karlín za výjimečnou architekturu, kvalitní zpracování, promyšlené detaily a inteligentní technologie řízení celého domu i jednotlivých bytových jednotek. Porota také ocenila, že bytový dům je osazený zajímavými uměleckými díly, takže obohatil mapu pražských architektonických počinů, přitahujících pozornost domácích i zahraničních návštěvníků hlavního města.

Fragment Karlín také získal ocenění Environmentální projekt roku.

Masarycka

Projekt La Vida Residence zvítězil v kategorii Menší rezidenční projekty především díky svému zcela netradičnímu a k přírodě přívětivému architektonickému pojetí. Nájemní dům se střešní zahradou a živou zelenou fasádou je moderním osvěžením nové bytové výstavby v intenzivně se rozvíjející lokalitě pražských Hodkoviček.

První místo v kategorii Administrativní centra si odnáší projekt Masaryčka. Odborná porota ocenila spojení ikonické světové architektury pod taktovkou studia Zaha Hadid Architects, která citlivě respektuje historický charakter centra, a úspěšné revitalizace rozsáhlého brownfieldu u pražského Masarykova nádraží.

V kategorii Obchodních center porota přiřkla prvenství projektu OC Palác Pardubice. Porotu zaujala schopnost investora zrealizovat náročnou a zároveň komerčně úspěšnou rekonstrukci památkové chráněné brutalistní budovy bývalého OD Prior a jejího propojení se stávajícím obchodním centrem Palác Pardubice.

Nejvyšší hodnocení v kategorii Hotely získal Hotel Thaya v Havraníkách na Znojemsku, který představuje moderní koncept propojení zemědělské a potravinářské výroby s turismem. Je kombinací citlivé rekonstrukce zemědělských objektů a designové novostavby s ubytovacími kapacitami a gastronomickým provozem.

V kategorii Skladových a průmyslových areálů porotu nejvíce zaujal projekt Urbanity Campus Tachov, budovy Beta a Gama. Vybrán byl především díky zdařilé rekonstrukci stávajícího areálu, která do dané lokality vnesla nový život.

Zvláštní cena poroty letos putovala ke dvěma projektům, a to do Karlových Varů za rekonstrukci památkově chráněného neorenesančního objektu Císařských lázní, kde vzniklo moderní prostředí pro pořádání kulturních i společenských akcí. Druhá směřuje opět do Pardubic, a to za renovaci Winternitzových automatických mlýnů. Porota v tomto případě ocenila především partnerství veřejného, soukromého a neziskového sektoru při realizaci projektu.

Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí letos udělila svou cenu "Award for Excellence" Janě Hrabětové, která se zasloužila o přínos realitnímu trhu prostřednictvím své redakční činnosti a kontinuálního rozvoj soutěže "Best of Realty – Nejlepší z realit". Síň slávy se rozrostla o nového člena, a to o Petra Paličku, dlouholetého ředitele jedné z nejvýznamnějších českých developerských společností Penta Real Estate. Kompletní přehled oceněných je zveřejněn na webových stránkách soutěže

Jindra Svitáková

odebírat zprávy