Zdědili jste nemovitost? Takhle zjistíte její hodnotu

Zdědili jste nemovitost? Takhle zjistíte její hodnotu

23.1.2024 - Ztráta blízkého člena rodiny přináší do života mnoho nelehkostí a bolestných chvil. Kromě emocionální zátěže se pozůstalí musejí vypořádat s praktickými otázkami spojenými s dědictvím. Mezi ně patří vyřizování pozůstalosti a také odhad hodnoty nemovitostí, které přecházejí do rukou dědiců. Jak ale zjistit, jakou cenu tyto nemovitosti mají?

O tom, které nemovitosti jste zdědili, vás informuje notář. Dům, chatička, pole, garáž nebo rybník. Jednou je váš blízký vlastnil celé, jindy třeba z pětiny. A všechny mají svou hodnotu, kterou notář bude chtít znát, aby mohl vypočítat dědickou daň. Jak si s tím tedy poradit?

Prohledejte katastr a územní plán

"Od notáře získáte seznam nemovitostí. Doporučuji vzít tužku a papír, případně Excel, a vypsat si všechny nemovitosti do sloupce pod sebe. Vedle každé nemovitosti si vypište detailní informace, které o nich zjistíte. Cesta je jednoduchá. Na katastru, který je dostupný online, si vyhledejte příslušné listy vlastnictví. V nich se dozvíte podrobnosti o vlastnických právech,“ vysvětluje Dominik Ženatý, ředitel realitní kanceláře DOMA realitní makléři, který má bohaté zkušenosti v oblasti ocenění majetku.

Pakliže do dědictví patří pozemky, které mají určení bonity (BPEJ), jejich cenu zjistíte zde. "Chcete-li vědět, jestli jsou některé z nich stavební, vyhledejte si územní plán. Ten je u větších obcí dostupný na internetu, u menších budete muset navštívit příslušný stavební úřad," říká Dominik Ženatý.

Z nasbíraných údajů pak spočítáte základ pro určení hodnoty dědictví. Vedou k tomu tyto tři kroky.

Nasměrují vás ceny ostatních nemovitostí

Prvním z nich je analýza prodaných nemovitostí v dané lokalitě, které mají shodné parametry. Jejich ceny se dozvíte z kupních smluv na katastru nemovitostí. Druhým faktorem je aktuální situace na trhu, tedy ceny, za které se nabízejí podobné nemovitosti, jako je ta vaše. Třetím aspektem je posouzení výhod a nevýhod dané nemovitosti ve srovnání s ostatními, což vyžaduje objektivní pohled a sledování aktuálních trendů.

V tomto případě je dobré obrátit se na kvalitního realitního makléře, který tyto znalosti má. Makléř vám také zpracuje celou tržní analýzu, aby vám ušetřil čas a starosti. "U nás odhady cen nemovitostí, nejen pro účely dědictví, provádíme zdarma," doplňuje Dominik Ženatý z DOMA realitních makléřů.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:Počet závětí přibývá, dědických sporů o majetek také






O nemovitosti nabývané děděním je nejlepší rozhodnout předemO nemovitosti nabývané děděním je nejlepší rozhodnout předem







Jak předejít sporům při dědění nemovitosti? Jednou z možností je kolaceJak předejít sporům při dědění nemovitosti? Jednou z možností je kolace







Odkaz nebo dědictví? Jak zabezpečit nemovitost před nechtěnými dědiciOdkaz nebo dědictví? Jak zabezpečit nemovitost před nechtěnými dědici







Máte více nemovitostí a dětí? Rozdělte svůj majetek včasMáte více nemovitostí a dětí? Rozdělte svůj majetek včas





 

Lucie Hušková

odebírat zprávy