Vlastníte garáž? Nezapomeňte podat daňové přiznání

Vlastníte garáž? Nezapomeňte podat daňové přiznání

22.1.2024 - Někteří vlastníci, i když neprodali a ani nekoupili žádnou nemovitost, budou povinni v lednu podat nové daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Někteří, i když se jich změny dotknou, přiznání podávat nebude a finanční úřad přepočítá daň sám. V rámci tzv. konsolidačního balíčku byl totiž také novelizován zákon o dani z nemovitých věcí. Pojďme se podívat na nejdůležitější změny.

Nová definice stavebního pozemku
Od ledna letošního roku je stavební pozemek definován jako pozemek nebo jeho část, které jsou dle pravomocného povolení stavby k zastavění zdanitelnou stavbou. Pokud někdo staví na pozemku, kde už stojí jiný dům, bude muset nově podat daňové přiznání, kde uvede výměru nové stavby – jde o stavby, na které je již stavební povolení nebo jsou v procesu výstavby. Pozemek pod stavbou bude od letošního roku zdaněn vyšší sazbou pro stavební pozemky.

Zpevněné plochy
Zpevněná plocha pozemku už dle novely zákona nemá vazbu na druh pozemku. Dosud se zpevněné plochy zdaňovaly jen na pozemcích, které byly označeny jako „ostatní plocha“ nebo „zastavěná plocha a nádvoří“. Nyní se daní zpevněné plochy na všech druzích pozemků, a to jinou (vyšší) sazbou, než je sazba pro daný pozemek.

Garáže a budovy k rekreaci se daní dle zápisu v katastru
Za garáž jsou nyní považovány všechny budovy evidované v katastru nemovitostí jako garáž, a to bez ohledu na to, jak je tento prostor ve skutečnosti využíván. Dosud mohli majitelé v daňovém přiznání uvést, že... 

...kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní stáhnout zdarma

reality čechy magazin

Jindra Svitáková

odebírat zprávy