Rekonstrukce: Jak si na ni půjčit

Rekonstrukce: Jak si na ni půjčit

Tisková zpráva

25.10.2023 - Rekonstrukce domu či bytu bývá vždy finančně náročná, jenom málo lidí dokáže náklady pokrýt z vlastních zdrojů. Naštěstí máte při hledání způsobu financování rekonstrukce hned několik možností, seznamte se s nimi.

Druhy finančních produktů pro rekonstrukci

V zásadě můžete rekonstrukci bytu či domu financovat třemi způsoby:
- Z vlastních zdrojů
- Hypotečním úvěrem na rekonstrukci (se zástavou nemovitosti)
- Půjčkou na rekonstrukci od stavební spořitelny (bez zástavy nemovitosti)

Rekonstrukce z úspor, nebo s úvěrem?

Když víte, jak by ideálně měla rekonstrukce vypadat, přichází na řadu rozhodnutí, jak budete úpravy financovat. Musíte se rozhodnout, do jaké míry pokryjete úpravy domu či bytu z vlastních úspor a kdy si na ni půjčíte.

Jakkoli by se právě využití vlastních zdrojů mohlo zdát rozumné, odborníci před vyčerpáním úspor varují. Pokud jsou tyto úspory vaše jediná rezerva, nebylo by moudré, použít je k zaplacení rekonstrukce. Kdyby došlo k výpadku příjmů, můžete se ze dne na den dostat do problémů. Měli byste třeba novou koupelnu, ale neměli byste na živobytí. Bez příjmu už by vám ale nikdo úvěr neposkytl. Obecně platí, že je dobré mít rezervu ve výši minimálně šesti měsíčních platů.

Hypoteční úvěr na rekonstrukci

Tento úvěr se hodí, pokud plánujete velkou rekonstrukci, kde budou náklady vysoké. Velkou výhodou hypotéky je, že si zaplacené úroky můžete uplatnit jako odpočet v daňovém přiznání. Navíc si půjčenou sumu rozložíte do delšího časového období (až 30 let), takže vám měsíční splátky nepřerostou přes hlavu.

U hypotečního úvěru na rekonstrukci však musíte dát do zástavy nemovitost. Buď to bude ta, kterou se chystáte rekonstruovat, nebo jakákoliv jiná nemovitost na území České republiky. Musí ale svojí hodnotou převyšovat samotnou půjčku.

Půjčka na rekonstrukci od stavební spořitelny

Další možností je půjčka od stavební spořitelny, která je mnohokrát označovaná i jako nejvýhodnější půjčka na bydlení či rekonstrukci. Tento druh půjčky nevyžaduje zástavu nemovitosti a stejně jako u hypotéky si můžete zaplacené úroky uplatnit jako odpočet v daňovém přiznání.

Půjčit si můžete díky předchozímu stavebnímu spoření za dopředu jistou sazbu. Zde však  můžete narazit na podmínky, které nemusí vyhovovat každému – především mít stavební spoření uzavřené minimálně dva roky, nebo našetřená určitá  % z částky. Využít můžete i jiné varianty úvěrů. Například u Úvěru od Buřinky od Stavební spořitelny České spořitelny nemusíte mít předem naspořeno, ani uzavřené stavebko. Díky splatnosti až 25 let si můžete nastavit splátku tak, aby nezatížila váš rozpočet.

Spotřebitelský úvěr čili klasická půjčka

Rekonstrukce nemusí být vždy velká, někde k zvelebení pomůže obyčejné vymalování, nový nábytek či elektronika.

V tomto případě by se mohl hodit spotřebitelský úvěr, ze kterého zaplatíte například menší drobné opravy či malé oživení interiéru...

U neúčelového spotřebitelského úvěru vlastně můžete utratit peníze na co chcete. Maximální délka splácení je však 10 let – oproti stavebnímu spoření tak můžou být splátky znatelně vyšší.

Když si však vyberete Českou spořitelnu, tak vám při řádném splácení odpustí ze spotřebitelského úvěru až 15 splátek. Půjčku tedy doplatíte dříve a ušetříte.

odebírat zprávy