Zájem o nájemní bydlení? Neklesá, ani neroste

Zájem o nájemní bydlení? Neklesá, ani neroste

16.2.2015 - Dříve bylo téměř standardem, že se k životu v nájmu uchylovali lidé zpravidla jen na omezenou dobu - např. při nástupu do nového zaměstnání. Nyní je nájemní bydlení vyhledáváno i na několik let. Najdou se i tací, pro které je nájem mnohem lepší než vlastní bydlení.

Mezi jeden z nejčastějších důvodů, jenž hraje ve prospěch nájmů, patří obava z možného stěhování za novou prací. "Uvázat" se na jedno místo hypotékou na 20 let nemusí vyhovovat zrovna každému. I proto si nájmy velmi dobře drží svoji cenu i při vzestupu poptávky po vlastním bydlení. Zejména univerzitní města nemají o zájemce nouzi. To si samozřejmě uvědomují i investoři, pro které se tato oblast stala velmi zajímavá, neboť se jedná o možnost, jak se zajistit na stáří. Člověk si jen nesmí připouštět, že má závazek u banky spojený s hypotečním úvěrem. Takový byt se musí co nejdříve obsadit solventním nájemníkem, jenž bude mít o tento typ bydlení zájem co nejdéle.

Po roce 2008 sice poptávka po nájemním bydlení stoupla (banky se nechtěly moc pouštět do poskytování hypotečních úvěrů), ale ani to neznamenalo rapidní navýšení nájemného. Dokonce ani ukončení regulace nezpůsobila na trhu s nájmy zásadní výkyvy, o čemž svědčí i následující čísla realitních portálů realitycechy.cz a realitymorava.cz – počet nabídek pronájmů k poslednímu dni daného roku (2010: 6 821; 2011: 7 229; 2012: 7 125; 2013: 6 533; 2014: 6 218). 

Nájemné Praha, Ostrava, Olomouc 2014

Stabilita trhu je z výše uvedeného patrná. Aktuální nájemné je jen s minimálním rozdílem shodné s výší průměrného nájmu v roce 2010. Ani v dalších letech neočekáváme zásadní výkyvy.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy