Stavební spořitelny čekají na příležitost

Stavební spořitelny čekají na příležitost

26.11.2014 - Stavební spořitelny v říjnu půjčily svým klientům 3,484 mld. Kč, což je téměř stejný výsledek jako v předchozím měsíci, ale o 5 % méně než loni. Největší tržní podíl v objemu nově sjednávaných úvěrů si udržuje Českomoravská stavební spořitelna. V říjnu ČMSS rozpůjčovala 2,05 mld. Kč. Souboj o druhou příčku tentokrát vyhrála Raiffeisen stavební spořitelna s 0,56 mld. Kč, třetí místo patří Buřince (SSČS) s 0,44 mld. Kč. Modrá pyramida meziměsíčně posílila a sjednala úvěry za 0,33 mld. Kč. Polepšila si i Wüstenrot stavební spořitelna, která klientům půjčila 0,09 mld. Kč.

V součtu od začátku roku vede ČMSS s celkovou produkcí na úrovni 19,2 mld. Kč (58% tržní podíl). Na druhém místě je Raiffeisen stavební spořitelna, která za uplynulých deset měsíců půjčila klientům 6,1 miliardy korun (18 %). Produkce SSČS činí 4,6 mld. korun (14 %), Modré pyramidy 2,7 mld. Kč (8 %) a skupinu uzavírá Wuestenrot stavební spořitelna s 0,6 mld. Kč a dvouprocentním podílem na trhu. Zatímco v poskytování úvěrů stavební spořitelny meziročně měsíc co měsíc ztrácí. V počtu uzavřených nových smluv vykazují rostoucí trend. Počet nových smluv o stavebním spoření (včetně navýšení cílové částky) stoupl meziročně o osm procent na více než 515.000.

Loňský rekord už banky nezopakují
Za uplynulých 10 měsíců banky a stavební spořitelny společně rozpůjčovaly na bydlení 156 miliard korun. Za loňskými výsledky již banky zaostávají o více než 10 miliard, což je jednak způsobeno menším zájmem o refinancování na straně hypoték a na druhé straně také poklesem úvěrů ze stavebního spoření. Kumulovaná ztráta v případě stavebních spořitelen již dosahuje zhruba 4 miliard korun. Celkově očekáváme, že suma sjednaných úvěrů na bydlení v letošním roce vyšplhá zhruba na úroveň 194 miliard korun.

Financování bydlení v ČR         Dlouhodobý vývoj financování bydlení v ČR
 

Libor Ostatek

odebírat zprávy