Dotační program Oprav dům po babičce nyní ještě výhodněji

Dotační program Oprav dům po babičce nyní ještě výhodněji

17.5.2024 - Lidem, kteří nemají naspořeno dostatek prostředků na renovaci bydlení, se otevírá unikátní možnost zapojit se do dotačního programu Oprav dům po babičce. Od letošního března je tento program zvýhodněn úvěrem s nízkým úročením a dlouhodobou splatností. Pro rok 2024 byla maximální výše RPSN (roční procentní sazba nákladů) zastropována na 3,5 %.

To umožnila rámcová dohoda mezi Státním fondem životního prostředí ČR a bankovními institucemi s licencí ČNB. Spolupráci podepsaly stavební spořitelny sdružené v Asociaci českých stavebních spořitelen a UniCredit Bank. Díky výzvě z programu HOUSEnerg Modernizačního fondu, vyhlášené 28. února 2024, mají však možnost zapojit se do poskytování úvěrů i další banky. 

Unikátní spolupráce bankovního sektoru a státu umožní renovace i těm domácnostem, které nemohou realizace pokrýt z vlastních zdrojů. Zjednodušeně řečeno, část finančních prostředků dostanou žadatelé předem formou nevratné dotace, zbytek si půjčí ve srovnání s běžnými úvěry za poloviční úrok,“ řekl k tomu ministr životního prostředí Petr Hladík. Splátky úvěru budou nízké a mohou být rozloženy až na 20 let i více. 

Zvýhodněný úvěr bude poskytován úspěšným žadatelům v programu Oprav dům po babičce na pokrytí způsobilých výdajů renovace, a může dosáhnout až dvojnásobku schválené dotace. SFŽP ČR vyčlenil na výhodné úvěry 5 miliard korun, banky a stavební spořitelny poskytnou stejnou částku. O úvěr mohou žádat i ti, kteří již dotaci v tomto programu získali v předchozích měsících.

Program Oprav dům po babičce podporuje komplexní renovace starších neúsporných domů. Podmínkou získání finančních prostředků je realizace důkladného zateplení, renovaci lze dále doplnit o všechna další opatření jako ve standardním programu. Dotace se snaží upřednostnit renovace starších domů před novou výstavbou a zároveň myslí i na lidi, kteří na renovaci nemají dostatečné finanční prostředky. 

Program je adresován zejména rodinám s dětmi, úspěšní žadatelé získají k standardním bonusům i rodinný bonus ve výši 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě. Další bonus ve výši 10 % z celkového objemu dotace získají domácnosti z Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje a z obcí podporovaných státem, jejichž výčet je uveden na webových stránkách Nová zelená úsporám. Dále žadatelé mohou získat tzv. kombinační bonus, a to 10 tisíc korun za každou kombinaci opatření.

Například rodina, která žije ve starším nezatepleném domě s vysokými provozními náklady, si požádá o dotaci Oprav dům po babičce nejen na optimální zateplení, ale současně v jedné žádosti o výměnu starého kotle, instalaci fotovoltaiky, rekuperace, dešťovky i zelené střechy. Protože kombinuje více úsporných prvků, získá za každou kombinaci deset tisíc korun, tj. až 50 000 Kč. Finanční podporu, která tak může přesáhnout i jeden milion korun, dostane rodina předem a zbytek si půjčí za výhodných podmínek. To jí včas poskytne dostatek peněz na renovaci a v ideálním případě nebude rodina potřebovat žádné předem naspořené finance, nebo jen malou část z celkových nákladů. 

K poslednímu únorovému dni přijal Státní fond životního prostředí 1 232 žádostí o tuto dotaci. Předpokládá se, že toto číslo bude stoupat právě vzhledem k nové možnosti požádat k této dotaci o zvýhodněný úvěr. Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách Nová zelená úsporám nebo na poradenských místech stavebních spořitelen, případně dalších bank.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Dotaci_uprav_dum_po_babicceDotaci Oprav dům po babičce na komplexní renovaci rodinného domu doplní výhodný úvěr







Oprav_dum_po_babicceOprav dům po babičce. A získáš dotaci?








Program_najemni_bydleniProgram Nájemní bydlení odstartoval







Nova_zelena_uspora_lightNová zelená úsporám Light pomůže seniorům a domácnostem s nižšími příjmy








Kupujete_stary_dumKupujete starý dům? Myslete na jeho energetickou náročnost






 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy