Ze starého domu nový. Lze využít více materiálu, než tušíte

Ze starého domu nový. Lze využít více materiálu, než tušíte

13.11.2023 - Jestliže vlastníte starý dům a plánujete rekonstrukci, můžete ušetřit, a přitom přispět k lepšímu životnímu prostředí. Stejné to je, pokud jste si právě koupili pozemek se starým domkem, který byste rádi zbourali a postavili na jeho místě nový.

Ne každý prázdný pozemek je nejlepším řešením pro budoucí bydlení. Tyto pozemky se většinou nacházejí na krajích měst a obcí a je třeba počítat nejen s jejich zasíťováním, ale také s tím, že do centra je to vždy o kousek dál. Samozřejmě odměnou za takový pozemek bývá krásný výhled do přírody a ticho.

Avšak v současné době je prioritou, a to i na celostátní úrovni, nezastavovat kvalitní zemědělskou půdu a snažit se stavět v různých prolukách, zhodnocovat brownfieldy i další nevyužité pozemky vhodné ke stavbám pro bydlení. Koupíte-li proto starý dům v obci, může to být v mnoha případech dobré řešení.

Pak se ale nabízí otázka, zda starou nemovitost rekonstruovat či zbourat a postavit dům nový. To by měl především posoudit odborník – stavař, který dokáže odhadnout, zda má smysl vrátit stávajícímu domu nový život, nebo zda bude lepší jej zbourat. Říká se, že rekonstrukce je mnohem složitější než stavba nového domu.

V mnoha případech to může být pravda. Dům si tak více zachová svého genia loci. Nicméně u nového domu je výhodou, že může mít naprosto jiné dispozice, které budou vyhovovat nárokům nového majitele, a samozřejmě při použití moderních materiálů může být úspornější a kvalitnější než ten původní.

Co však s materiálem ze zbouraného domu?

V minulém století mnoho stavebníků více šetřilo. Nekupovali nové, pokud mohli použít staré. Nebylo to kvůli dnes denně citované ochraně životního prostředí či uhlíkové stopě, ale především proto, že chtěli ušetřit finanční prostředky.

A tak se na nové stavby používaly cihly ze zbouraných domů, využívalo se i dřevo a mnoho dalších materiálů, které po očištění či úpravě mohly sloužit v nových stavbách. I dnes se lidé vracejí k této praxi. A nejen kvůli nostalgii. Recyklace je totiž také jednou ze zásad ochrany životního prostředí. A nevyrábět zbytečný odpad k tomu neodmyslitelně patří. Co tedy radí odborníci?

Nejčastější využití cihel ze zbouraného domu je v zahradě. Z cihel se nechají vybudovat pěkné chodníčky, ploty či zídky. S jejich pomocí lze rozdělit zahradu na užitkovou a rekreační, ohraničit skalku, vybudovat zahradní posezení.

Navíc, staré cihly nemají většinou stejnou barvu, někde může část "bouračky" tvořit i kámen, a si to pak lze pohrát s barvami, strukturami a materiály a vytvořit zajímavé mozaiky.

V zahradě lze vytvořit z tohoto materiálu i vyvýšené záhony, za které v hotovém stavu zaplatíte nemalé částky, nebo třeba pařeniště či základ skleníku. Cihly i kameny se dají použít také jako základ na lavice, lze z nich postavit celé ohniště, gril, udírnu či venkovní pícku.

Cihly je možné využít také jako originální dekorativní prvky s patinou uvnitř domu. Prostoru dodají zajímavou atmosféru s trochou nostalgie. Dají se využít například v koupelně, jako obklad krbu, obložit jimi společenskou místnost či vinný sklep.

Staré, ale kvalitní cihly využívají při své práci už i některá architektonická studia. Filozofií polského studia Wrzeszcz architekci je, že recyklace má smysl a stavebnictví by to mělo akceptovat. Je zbytečné neustále vyrábět nové stavební materiály a stavět nové domy, když se nabízí k opětovnému zhodnocení stále funkční materiál. Studio takto použilo cihly ze staré stodoly jako jeden z materiálů pro nový dům v blízkosti Poznaně.

"Naší klíčovou ideou totiž bylo rozhodným způsobem proměnit přístup k navrhování projektů, dodat současným stavbám charakter minulosti, a přitom zapracovat na udržitelnosti architektury," řekl k tomu architekt Wrzeszcz.

Při bourání starého domu je nutné vyhodit spolu s ostatní stavební sutí cihly mokré a rozpadající se. Pokud však cihly nebyly součástí vlhké či mokré stavební konstrukce, lze je očistit a zachovat. A pokud pro ně nenajdete využití, najdou se jiní, kteří je rádi zakoupí a využijí. Jednak bude méně stavebního odpadu, a navíc dobré cihly mohou ve stavbách sloužit ještě dlouhá desetiletí.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Stavby svépomocí jsou stále častějšíStavby svépomocí jsou stále častější







Rekonstruovali jste dům svépomocí? Při rozvodu nehraje hodnota vaší práce žádnou roliRekonstruovali jste dům svépomocí? Při rozvodu nehraje hodnota vaší práce žádnou roli







Je možné vytyčit rodinný dům svépomocí?Je možné vytyčit rodinný dům svépomocí?







Stavba rodinného domu má přesná pravidla. Právě tak druh pozemku, který je pro stavbu určenStavba rodinného domu má přesná pravidla. Právě tak druh pozemku, který je pro stavbu určen







Černá stavba. Dodatečně povolit nebo odstranit?Černá stavba. Dodatečně povolit nebo odstranit?






 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy