Stavby svépomocí jsou stále častější

Stavby svépomocí jsou stále častější

19.10.2023 - Stavba rodinného domu i větší rekonstrukce se v posledních letech stále více vrací do rukou investorů – stavebníků. I když většinou je základem takového rozhodnutí úspora financí, existuje i malá skupina těch, které to prostě baví.

Postavit si dům na klíč je snem mnoha vlastníků pozemků, ovšem ne každý může tento sen uskutečnit. Jak rekonstruovat starší rodinný dům, je také otázkou, která může mít různá řešení. Pokud jste dům právě zakoupili a je prázdný, bude rekonstrukce jednodušší.

Pokud se však v domě bydlí, není tak jednoduché předat klíče stavební firmě a bydlet jinde. Také proto mnoho stavebníků řeší zvláště rekonstrukce svépomocí, jednak vlastními silami, nebo s pomocí rodiny či přátel. V posledních letech se však na zvýšení počtu staveb a rekonstrukcí svépomocí "podepsaly" také méně dostupné úvěry a všeobecné zdražování, které se výrazně dotklo i stavebních materiálů.

Podle letošního průzkumu společnosti Xella, který realizovala výzkumná agentura Ipsos na vzorku 1 000 respondentů z celé České republiky, jsou hlavními důvody stavby svépomocí právě nedostupnost úvěrů a snaha ušetřit. Na otázku, jak budou respondenti rekonstrukci nebo stavbu realizovat, odpovědělo 58 % že svépomocí, pouze 22 % zadá stavbu firmě nebo řemeslníkům a dalších 20 % plánuje kombinovat oba způsoby.

Přitom 38 % stavebníků konstatuje, že si za současných podmínek nechtějí nebo nemohou vzít úvěr. 32 % dalších chce stavbou svépomocí ušetřit. 13 % stavebníků by sice práce raději svěřilo odborné firmě, ale nemohou si to dovolit. Dalších 8 % dodává, že sami budou stavět, protože nemůžou najít vhodnou stavební firmu.

Kdy a proč si zadat stavbu firmě

Stačí mít vhodný pozemek a vybrat si projekt. Stavební firmy zaměstnávají odborníky, kteří by měli dokonale rozumět svému řemeslu. Pokud tomu tak je, kvalita stavby za to určitě stojí. Dalším argumentem je dodání stavebního materiálu i dalších zařizovacích předmětů za ceny, na které běžný spotřebitel nedosáhne.

Ovšem žádná stavební firma si nemůže dovolit stavět jen za cenu materiálu, a je to pochopitelné. Každý její zaměstnanec musí domů přinést svou mzdu, dále jsou tu pronájmy prostor, odvody za zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění, daně, a samozřejmě by firmě měl zbýt zisk na další rozvoj.

Proto je třeba počítat s oprávněnou marží, kterou si za každou hodinu své práce započte. Máte-li ale možnosti a dostatek prostředků, je to určitě dobrá volba. I když i zde doporučují odborníci pořídit si nezávislý stavební dozor, který bude hlídat kvalitu stavby v celém jejím průběhu.

Jaké výhody má stavba svépomocí?

Určitě to není pohodlí stavebníka, který bude muset naopak zvládnout několik profesí, a to od fáze plánování, jednání se stavebním úřadem, nakupování materiálu, logistiky, skladování, až po samotnou realizaci stavby. Není to málo a předpokládá to alespoň hotový projekt. I jednání se stavebním úřadem, resp. tzv. inženýring, lze přenechat projekční firmě. V porovnání s náklady na stavbu není tato položka významná. Ovšem všechno další musí stavebník obstarat sám.

Nákup materiálu nemusí být až takový problém, pokud máte dostatek času a případně jste ochotni k malým změnám, například ve značce či designu. Je možné ho nakoupit i za ceny, které se přiblíží těm velkoobchodním. Stačí plánovat dostatečně dopředu a mít skladovací prostory. Pak se dá nakupovat v různých slevových akcích, které nabízejí výrobci samotní, i ve spolupráci s různými obchodními řetězci pro kutily a řemeslníky. Navíc, pokud nebude stavebník a jeho rodina počítat odpracovaný čas, stavba musí vyjít levněji.

Výhodou je naprostá volnost v rozhodování. A to jak o změnách oproti projektu (ovšem pozor, podstatné změny je třeba projednat se stavebním úřadem), tak o tom, kde, za kolik a v jaké kvalitě co nakoupit.

Při stavbě svépomocí má stavebník jistotu, že za odvedenou práci ručí on sám, případně jeho blízcí. Vyhne se tedy případným sporům a reklamacím vad. Stavba svépomocí je ale proces náročný na čas a energii, a s tím je třeba počítat.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Rekonstruovali jste dům svépomocí? Při rozvodu nehraje hodnota vaší práce žádnou roliRekonstruovali jste dům svépomocí? Při rozvodu nehraje hodnota vaší práce žádnou roli







Je možné vytyčit rodinný dům svépomocí?Je možné vytyčit rodinný dům svépomocí?







Co je třeba udělat před zahájením stavby rodinného domuCo je třeba udělat před zahájením stavby rodinného domu







Nový stavební zákon zjednodušuje stavební řízení, ale vrací do hry kolaudaci rodinných domůNový stavební zákon zjednodušuje stavební řízení, ale vrací do hry kolaudaci rodinných domů







Černé stavby budou "na černé listině“Černé stavby budou "na černé listině“





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy