Centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Hypotéky výrazně nezlevní

Centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Hypotéky výrazně nezlevní

2.11.2023 - Na dnešním jednání bankovní rady České národní banky (ČNB) ponechali bankéři základní úrokové sazby, od kterých se odvíjí úroky komerčních úvěrů, opět beze změn.

Dvoutýdenní repo sazba tak i nadále už od loňského 22. června zůstává na sedmi procentech. Lombardní sazba, která určuje, za kolik si komerční banky mohou u centrální banky půjčit peníze oproti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, od níž se odvíjí úročení vkladů komerčních bank u centrální banky, zůstala na šesti procentech. Tyto sazby tak jsou stále na nejvyšších hodnotách od roku 1999.

Podle Evžena Korce, generálního ředitele společnosti Ekospol, centrální bankéři pokračují ve své destruktivní politice, která poslala ke dnu celou českou ekonomiku. "Že je ve velmi špatném stavu, dokazují i mnohé statistiky. Česká ekonomika podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 0,4 procenta. Výrazně se na tom podílela snížená spotřeba českých domácností, která se snížila o 4,5 procenta. Domácnosti vyždímané vysokými cenami zboží i služeb šetří a utrácí výrazně méně než dřív. To samozřejmě dopadá na podnikatele a jejich příjmy. I oni se dostávají do velkých problémů," dodává Korec.

Na extrémně vysoké základní úrokové sazby doplatil podle Evžena Korce i realitní trh, který prakticky zamrznul. "Hypotéky jsou totiž třikrát dražší než ještě před dvěma lety, měsíční splátka vzrostla o mnoho tisíc korun. Například v Praze se tak nové byty zájemcům s hypotékou v podstatě přestaly prodávat, protože žádní takoví na trhu nejsou. Nové byty nyní kupují (až na naprosto výjimečné případy) jen lidé, kteří mají vlastní zdroje. Dlouhodobě se přitom v Praze prodala kupujícím s hypotékou polovina nových bytů. To se projevilo v celkových prodejích nových bytů, které byly loni nejhorší za posledních dvacet let," uzavírá Korec. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

ČNB zmírnila podmínky pro získání hypotečního úvěruČNB zmírnila podmínky pro získání hypotečního úvěru







Česká národní banka drží sazby nahoře. Jak reagují hypotéky?Česká národní banka drží sazby nahoře. Jak reagují hypotéky?







ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Hypotéky v nejbližší době nezlevníČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Hypotéky v nejbližší době nezlevní







V čem bude realitní rok 2023 jiný než 2022?V čem bude realitní rok 2023 jiný než 2022?








Ceny bytů nerostou. Dostupnost bydlení se však vlivem růstu sazeb dál zhoršujeCeny bytů již nerostou. Dostupnost bydlení se však vlivem růstu sazeb dál zhoršuje





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy