Aktuální změny v kotlíkových dotacích. Více peněz na tepelné čerpadlo

Aktuální změny v kotlíkových dotacích. Více peněz na tepelné čerpadlo

5.5.2022 - Ministerstvo životního prostředí posiluje snahu zvýšit energetickou bezpečnost snížením závislosti na dodávkách plynu z Ruska, a to úpravou podmínek kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti. Dotace na tepelné čerpadlo se zvyšuje o 50 tisíc korun, tedy na celkových 180 000 Kč.

"Vysíláme signál směrem ke všem zájemcům o kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti a zároveň informujeme kraje, které je administrují. Přistupujeme k omezení podpory pro plynové kondenzační kotle, a to zcela ve shodě se snahou Evropské komise, která se snaží najít cesty, jak se co nejrychleji zbavit závislosti na ruském plynu. Omezení podpory pro plynové kotle chceme ale žadatelům vykompenzovat právě vyšší podporou pro tepelná čerpadla," řekla ke změnám ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Ministryně Hubáčková se navíc chystá předložit na jednání vlády novelu zákona o ochraně ovzduší, která by znamenala posun termínu zákazu provozu kotlů 1. a 2. emisní třídy o dva roky, tedy k 1. září 2024. Myslí tak zejména na české domácnosti, které v dnešní době pociťují finanční dopady covidové pandemie, bezprecedentní růst cen energií a také důsledky ruské agrese na Ukrajinu. To vše se promítá v nejistotě dostupnosti zdrojů tepla, jejichž prostřednictvím lze povinnost splnit, paliv, tedy zejména zemního plynu a služeb spojených s instalací nových zdrojů. Odkladem zákonného termínu chce ministerstvo vyjít vstříc především nízkopříjmovým domácnostem. "Zároveň nám leží na srdci, aby kraje neodkládaly vypisování výzev kotlíkových dotací, aby všichni, kdo výměny již provedli, nebo mají již promyšlenou výměnu, a chtějí ji zrealizovat co nejdříve, mohli zažádat o nabízené dotační prostředky," dodává.

Kotlíkové dotace nebyly pro nízkopříjmové domácnosti nikdy výhodnější, a byla by škoda, aby si tuto příležitost nechali lidé utéct. Dotační výzvy plánovaly kraje spustit během března. Nyní se termín posunul na květen a v červnu by měly kraje začít od občanů přijímat první žádosti o dotace. Už nyní se ale zájemci o dotace mohou předběžně krajům hlásit.

Změny také v Nová zelená úsporám
Paralelně se omezení plynových kotlů promítá i do programu Nová zelená úsporám. Základní úprava se týká podpory výměn neekologických kotlů, které již nebude možné nahradit plynovým zdrojem. Instalace nového plynového kondenzačního kotle nebo tepelného čerpadla s plynovým pohonem tak byla podpořena pouze u žádostí podaných do 30. dubna 2022, a to za předpokladu, že opatření bylo zrealizováno nebo uhrazeno alespoň částečně formou záloh v termínu od 1. 1. 2021 do 30. 4. 2022.

V oblasti výstavby nových nízkoenergetických budov budou od 1. července 2022 vyjmuty z podpory novostavby využívající pro vytápění nebo ohřev vody zdroj určený ke spalování fosilních paliv, včetně zemního plynu, LPG, olejů, uhlí, uhelných briket, koksu apod. Omezení se ale nevztahuje na připojení ke stávajícím soustavám zásobování teplem, která vyžívají uvedená paliva.

Nová zelená úsporám i kotlíkové dotace mohou pomoci majitelům rodinných i bytových domů ušetřit nemalé částky na instalaci úsporného systému vytápění. Toto opatření je však výhodné zkombinovat i s dalšími změnami, jako je zateplení, výměna oken či instalace fotovoltaiky. Jen tak bude provoz nemovitosti podstatně úspornější. Podrobnější informace o změnách a termínech lze najít na www.novazelenausporam.cz a kotlikydotace.cz.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Při koupi domu nechte zkontrolovat jeho energetickou náročnostPři koupi domu nechte zkontrolovat jeho energetickou náročnost







Pasivní, nulový nebo nízkoenergetický? Čím se liší tyto typy domů?Pasivní, nulový nebo nízkoenergetický? Čím se liší tyto typy domů?







Jaká nová dotační podpora čeká majitele a stavebníky rodinných domů?Jaká nová dotační podpora čeká majitele a stavebníky rodinných domů?







Blíží se nové kotlíkové dotace. Ušetřit bude možné až 95 % pořizovacích nákladůBlíží se nové kotlíkové dotace. Ušetřit bude možné až 95 % pořizovacích nákladů







Nová zelená úsporám vstupuje do nové etapy a přináší významné novinkyNová zelená úsporám vstupuje do nové etapy a přináší významné novinky







 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy