Nová zelená úsporám vstupuje do nové etapy a přináší významné novinky

Nová zelená úsporám vstupuje do nové etapy a přináší významné novinky

20.9.2021 - Stávající dotační program Nová zelená úsporám letos na přelomu září a října skončí a plynule na něj naváže program nový, který přinese vedle řady novinek ještě výhodnější podmínky a širší nabídku dotací. Nové nejsou jen výše dotací, ale i zajímavé bonusy při kombinaci více opatření. Do roku 2030 tak Státní fond životního prostředí rozdělí z evropských i národních zdrojů dotace v minimální výši 39 miliard korun.

Nová zelená úsporám šetří výdaje za energie i náklady na vstupní investice
Cílem nově připraveného programu bylo zahrnout dotace pro úsporné bydlení pod jeden program, ze kterého budou moci majitelé rodinných i bytových domů čerpat finance na opatření, která jim uspoří náklady za energie, ale pomohou jim i s adaptací na probíhající změny klimatu. V praxi to bude fungovat tak, že v rámci jedné žádosti bude moci žadatel zkombinovat různá opatření, od zateplení, přes výměnu kotle, instalaci fotovoltaiky až po pořízení nádrže na dešťovou vodu. Vyřízení dotace se tím výrazně zjednoduší a urychlí, za kombinaci více opatření bude možné navíc získat zajímavé bonusy.

Výhodnější podmínky čekají žadatele, i pokud jde o výši dotace. Podpory se zvyšují při výstavbě rodinného domu v pasivním standardu, při výměně zdroje tepla na vytápění nebo pořízení fotovoltaiky. V Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji navíc žadatele čeká 10 % zvýhodnění.

Kombinovat se vyplatí
Čím více opatření žadatel zkombinuje, tím vyšší bonus získá ke standardní dotaci. Majitelé rodinných domů za každou kombinaci získají 10 tisíc korun navíc, majitelé bytových domů 20 tisíc korun, bonusy se navíc mohou sčítat. Pokud například majitel rodinný dům zateplí a vymění kotel, získá za tuto kombinaci bonus 10 tisíc korun. Pokud navíc ještě instaluje fotovoltaiku a pořídí nádrž na dešťovou vodu, obdrží bonus ve výši 30 tisíc korun (3x 10 000 Kč).

"Cílem je motivovat žadatele, aby dělali kompletní rekonstrukce. Celkem tak mohou domácnosti na bonusech získat více než 90 tisíc korun a majitelé bytových domů dokonce více než 120 tisíc korun," vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který bude administraci programu zajišťovat.

Kromě bonusů za kombinaci více opatření nabídne program i bonus 20 tisíc korun navíc za kombinaci s kotlíkovými dotacemi. Vztahovat se bude na nízkopříjmové domácnosti, které si požádají o výměnu starého neekologického kotle z kotlíkových dotací, které kraje spustí nejpozději na začátku roku 2022, a současně zateplí svůj dům s dotací Nová zelená úsporám.

Jednodušší cesta k dotaci
Podání žádosti i všech potřebných dokumentů bude probíhat online přes webové stránky www.novazelenausporam.cz. Elektronicky bude probíhat i následná komunikace se Státním fondem pro životní prostředí.

"Abychom zájemcům o dotace Nová zelená úsporám co nejvíce usnadnili podání žádosti, připravili jsme pro ně zcela nové webové stránky, kde najdou přehled všech podporovaných opatření, příklady úspěšných realizací z dobíhajícího programového období i jednoduchý návod, jak podat žádost o dotaci. Součástí webu je i databáze specialistů, která obsahuje stovky kontaktů na odborníky, dodavatelské firmy a realizační firmy, kteří pomohou s přípravou a provedením rekonstrukce či stavby domu. Vyhledávat se v ní dá podle oboru i místa působnosti, žadatelé tak najdou kontakty na dodavatele ve svém nejbližším okolí. Seznam není povinný, ale může výrazně usnadnit cestu k dotaci. Zaregistrovat se do něj může každý dodavatel, který poskytuje služby související s realizací podporovaných opatření," informuje Petr Valdman.

Podrobné informace poskytnou zájemcům odborníci ze Státního fondu životního prostředí také na letošním For Archu v pražských Letňanech.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nové dotační tituly na podporu bydlení na rok 2021 vyhlášeny Nové dotační tituly na podporu bydlení na rok 2021 vyhlášeny






Jak vysoké lze získat dotace na nízkoenergetické byty a rodinné domy? Jak vysoké lze získat dotace na nízkoenergetické byty a rodinné domy?





Kdy a kde lze získat dotaci Nová zelená úsporám na rodinný dům Kdy a kde lze získat dotaci Nová zelená úsporám na rodinný dům





Rekuperace zvýší hodnotu vašeho domu Rekuperace zvýší hodnotu vašeho domu





Na jaké stavby lze využít dotaci na domovní čistírny vod? Na jaké stavby lze využít dotaci na domovní čistírny vod?



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy