Jaká nová dotační podpora čeká majitele a stavebníky rodinných domů?

Jaká nová dotační podpora čeká majitele a stavebníky rodinných domů?

2.11.2021 - Kupujete pozemek? Chystáte se stavět? Plánujete koupit starší rodinný dům? Nezapomeňte při plánování investic na dotační program Nová zelená úsporám. Díky němu můžete na stavbě či rekonstrukci ušetřit statisíce korun.

Při stavbě nebo koupi nového rodinného domu
Dotace se poskytuje na výstavbu nebo nákup nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností. Vyšší dotaci získáte, pokud postavíte úspornější dům, zpravidla využívající energii z více obnovitelných zdrojů. Lze získat jednorázovou částku 200 000 Kč, 350 000 Kč nebo 500 000 Kč podle dosažených energetických parametrů budovy.

Kotle, kamna a tepelná čerpadla
Dotace se poskytuje na výměnu neekologických kotlů na pevná paliva nižší než 3. třídy a lokálních topidel za kotel na biomasu, tepelné čerpadlo či plynový kondenzační kotel. Lze ji získat také při výměně elektrického vytápění za tepelné čerpadlo nebo plynového vytápění za systém s plynovým tepelným čerpadlem. Vyměnit lze i soustavy lokálních topidel na pevná paliva, sloužících jako hlavní zdroj tepla pro vytápění. Výše dotace je poskytována podle konkrétního typu kotle v rozpětí 30 000 Kč - 100 000 Kč.

Fotovoltaické systémy
Na domácí fotovoltaickou elektrárnu propojenou s distribuční soustavou lze získat při výkonu 2 kWp se standardním měničem 40 000 Kč, při stejném výkonu s hybridním měničem 60 000 Kč, za každý další 1 kWp instalovaného výkonu 10 000 Kč a za 1 kWh el. akumulačního systému 10 000 Kč.

Dešťovka
Nově je do programu Nová zelená úsporám zařazen i program Dešťovka. Na využití dešťové vody pro zálivku zahrady u stávajících rodinných domů se poskytuje až 55 000 Kč, na dešťovou vodu využívanou jako užitkovou i pro zálivku je to 65 000 Kč. V případě využití odpadní, tzv. šedé vody (např. z umyvadel, van, sprch či dřezů) jako užitkové a pro zálivku je dotace až 60 000 Kč, a při kombinaci šedé vody s dešťovou pro dvě nádrže může být dotace až 105 000 Kč.

Zateplení
Dotace na zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah u stávajících rodinných domů, vč. zimních zahrad, se vztahuje nyní i na výměnu oken, dveří a jiných stavebních otvorů. Získat lze až 650 000 Kč (nejvýše 50 % z celkových způsobilých výdajů). Výsledná částka závisí na ploše zateplované konstrukce (600 – 3 800 Kč/m2) a dosažených parametrech budovy. Dotaci lze uplatnit u budov s datem žádosti o stavební povolení před 1. 7. 2013, včetně památkově chráněných budov.

Další programy směřující k úspoře energií
Podporován je solární termický i fotovoltaický ohřev vody a ohřev pomocí tepelného čerpadla. Získat lze 45 000 Kč - 60 000 Kč.

O dotaci na instalaci venkovní stínicí techniky lze žádat v kombinaci s dotací na zateplení. Podle typu systému lze získat 500 Kč (na systém s ručním ovládáním) nebo 1 000 Kč (s automatickým ovládáním) na m2 plochy výplně otvoru.

Na centrální systém řízeného větrání je poskytována dotace 100 000 Kč, na decentrální systém 75 000 Kč. Dotace na výstavbu zelených střech na rodinných domech jsou poskytovány podle typu zelené střechy ve výši 700 - 1 000 Kč na m2 plochy vegetačního souvrství. Podporováno je také budování dobíjecích stanic pro elektromobily u rodinných domů do výše 30 000 Kč.

Dotace lze využít i na projektovou přípravu, která je k většině opatření, zvláště u starších rodinných domů, třeba. Patří sem také o energetické hodnocení, odborný technický dozor a měření průvzdušnosti obálky budovy. Jednorázový příspěvek se stanoví podle typu opatření od 5 do 35 tisíc korun.

Jednotlivá opatření lze - a přímo je žádoucí - vzájemně kombinovat.  Při kombinaci několika úsporných opatření, která vlastník nebo stavebník provede, může získat bonusy až do 90 000 Kč. Program funguje od října 2021 a poběží až do roku 2030.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Blíží se nové kotlíkové dotace. Ušetřit bude možné až 95 % pořizovacích nákladů Blíží se nové kotlíkové dotace. Ušetřit bude možné až 95 % pořizovacích nákladů





Nová zelená úsporám vstupuje do nové etapy a přináší významné novinky Nová zelená úsporám vstupuje do nové etapy a přináší významné novinky






Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního? Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního?





Jaký je rozdíl mezi pasivním a nízkoenergetickým domem? Jaký je rozdíl mezi pasivním a nízkoenergetickým domem?





Rekuperace zvýší hodnotu vašeho domu Rekuperace zvýší hodnotu vašeho domu



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy