Kupujete nemovitost? Podrobně prozkoumejte okolí

Kupujete nemovitost? Podrobně prozkoumejte okolí

5.4.2022 - Při koupi domu nebo bytu je naprosto nutné seznámit se s okolím. Navíc to, jak okolí vypadá dnes, neznamená, že tak bude vypadat i v příštích letech. Stačí jeden "škrt" a všechno se změní.

Bydlení v centru – pestrá nabídka zábavy a služeb, větší hluk
Chcete bydlet v centru a mít blízko kulturu, spoustu restaurací a nákupní možnosti? Takovou lokalitu určitě najdete, ale počítejte i s negativy. To je především hluk z hromadné dopravy. Pouze jestliže byste bydleli na pěší zóně, nebude vás hromadná doprava rušit od časných ranních do pozdních večerních hodin. Na pěší zóně i v samotném centru velkého města budete mít problém také s parkováním. I když jsou pro obyvatele vyčleněny parkovací zóny, někdy je problém i přes to zaparkovat v blízkosti bydliště. A když budete stěhovat nákupy, nemocného člena rodiny, stačí nechat auto chvíli na místě zákazu a už vás bude brzy ve schránce čekat výzva k úhradě pokuty. Parkování je problematické i pro vícedenní návštěvy, které buď musí vyhradit nemalé částky za poplatky na parkování, nebo zastavit dál od vašeho bydliště.

Mimo centrum je bydlení klidnější
Bydlení mimo centra velkých měst bývá klidnější. Veřejná doprava je soustředěna na vyhrazené hlavní ulice a v vedlejších bývá klid. Výhodou je více parkovacích míst a méně placených zón. Více zeleně přináší možnosti pro sportování, hraní dětí a jiné akční volnočasové aktivity.

Totéž platí pro obce poblíž velkých měst. Život v nich je určitě klidnější a blízko přírodě. Nevýhodou může být malá pestrost služeb, takže kdo je kulturní fanda, musí počítat, že do divadel a na koncerty bude dojíždět. Totéž platí o zaměstnání. Pokud nepodnikáte z domova a pracujete ve velkém městě, bydlení mimo centrum bude znamenat každodenní dojíždění, které může stát nejen nervy, ale dvě i více hodin vašeho volného času.

Co je dáno dnes, nemusí platit zítra
Města i malé obce se hodně mění, a proto je třeba nejen rozhlížet se po okolí, ale seznámit se i s plány do budoucna. U malého města či obce je to jednodušší. Stačí zajít na úřad a seznámit se s územním plánem. Ten stanoví základní koncepci rozvoje území obce, jeho plošného a prostorového uspořádání, ale také uspořádání krajiny a koncepci veřejné infrastruktury. Vymezuje zastavěné území, plochy a koridory, a také určuje plány do budoucna – to znamená plochy, které jsou v příštích letech učeny pro novou výstavbu.

Důležité je, zda to bude výstavba bytová, nebo třeba průmyslová zóna, nebo projekty typu škola, knihovna, služby. Například blízkost nového průmyslového komplexu může do jisté míry znehodnotit vaši nemovitost, kdybyste ji chtěli v příštích letech prodat. Naopak, bytová výstavba může znamenat, že bude v této lokalitě posílena hromadná doprava, což může vést ke zvýšení ceny nemovitosti v důsledku lepší dopravní obsluhy.

Územní plány jsou dlouhodobým dokumentem a neprocházejí změnami často, tak jednou za pět i více let. Takže pokud si danou lokalitu zvolíte, i vy budete moci v budoucnu ovlivnit, jak se bude dané území vyvíjet.

Než si vyberete tu správnou nemovitost pro svůj nový domov, zvažujte, zda vám uvedená lokalita vyhovuje nejen v současnosti, ale bude pro vás zajímavá i v budoucích letech. Nebojte se ptát nejen na úřadech, ale i svého realitního makléře, abyste mohli své rozhodnutí řádně zvážit.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Kde hledat vhodnou nemovitost?Kde hledat vhodnou nemovitost?







Stále více starších lidí hledá nemovitosti na internetuStále více starších lidí hledá nemovitosti na internetu







Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navícPreference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc








Proč dopravní dostupnost tak výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti?Proč dopravní dostupnost tak výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti?







Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitostiOkna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy