Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti

Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti

12.10.2020 - Velký či malý byt, orientace na světové strany, pěkný výhled z oken a s tím související množství denního světla, ale i výška stropů, to vše může ovlivnit cenu nemovitosti.

Velikost bytu
Je pochopitelné, že celková cena bytu stoupá s m2, ale nemusí to být zvyšování úměrné ploše bytu. Cenu totiž ovlivňuje momentální poptávka, která je v poslední době právě po menších bytech. Statistiky makléřů dokladují, že nejžádanější jsou byty dvoupokojové. Nejméně vyhledávanými jsou vícepokojové velkometrážní byty. Podle údajů společností Trigema, Skanska Reality a Central Group stojí metr čtvereční v novém pražském bytě obvykle zhruba 102 tisíc korun. Ovšem za jednopokojový byt zaplatí zájemce kolem 117 tisíc korun právě kvůli vysoké poptávce po malometrážním bydlení.

Na trhu je velký zájem o 1+kk a ploše nad 30 m2. A to především ve velkých městech, jako je Praha, Olomouc či Brno. Stoupá také zájem o tzv. minibyty. Prodávají se i byty kolem 17-20 m2, a to právě v těchto velkých městech. Podobné je tomu v mnoha světových metropolích, kde si byt v osobním vlastnictví mohou dovolit jen osoby s nadstandardními příjmy. A tak jak se ceny nemovitostí zvyšují i v Česku, ohlížejí se po podobném bydlení například mladí lidé nebo senioři, kteří třeba část roku tráví na venkově.

Dispozice
Vždy je cennější byt se samostatnými neprůchozími pokoji. Soukromí členů domácnosti je pro mnoho klientů důležité. Více se cení prostorné kuchyně, které navazují na obytný prostor než temné kuchyňské kouty, často bez oken, a tedy i bez přímého větrání.

Výška stropů ve starších domech může být dalším plusem, který zvýší cenu bytu. Vysoké stropy lze totiž využít k různým vestavbám, v nichž se může nacházet nejen lůžko, jak často bývalo zvykem, ale například i malá pracovna, knihovna, herna nebo odpočívárna. Jednak se ušetří prostor, a také se sníží výška stropů, jejímž důsledkem jsou tepelné ztráty. Pokud však není zájemce tím, kdo podobné vestavby plánuje, nemusí být toto kritérium při stanovení ceny prioritní.

Orientace oken
Okna na všechny světové strany má málokterý byt. Orientace oken do různých světových stran také zvyšuje hodnotu nemovitosti. S tím souvisí množství denního světla. Světlé místnosti jsou důležitým kritériem při stanovení ceny nemovitosti. Zvláště ve starších domech, před nimiž stojí vzrostlé stromy, nemusí orientace na jih znamenat výhru, pokud okna stíní velký strom a nepouští do místnosti dostatek světla. Když zájemce přijde na prohlídku v podmračený den, nebo v zimním období, okamžitě si této skutečnosti všimne.

Ložnici je vhodné situovat na východní stranu. Ráno je ložnice pěkně prosvětlena vycházejícím sluncem, večer není naopak přehřátá, což platí zejména v letních měsících. Pokud je ložnice orientována na jih nebo západ, je dobré její zastínění roletami či závěsy.

Okna dětských pokojů by měla v ideálním případě směřovat na jih. Děti tráví v pokoji většinu dne, proto je dobrý dostatek denního světla. Je-li to možné, dětská postel by neměla být vystavena přímým paprskům slunce. Naopak psací stůj je dobré umístit pod okno. Pokud není jiná možnost a je dětský pokoj umístěn na severní stranu, doporučuje se jeho zbarvení to odstínů žluté barvy.

Na rozdíl od ložnice či dětského pokoje, umístění kuchyně na východní či severní stranu nebývá problém. Zejména kvůli kuchyňským spotřebičům, které není dobré vystavovat přímému slunci. Stejně tak je vhodné umístění spíže právě na severní stranu.

Nejvíce času zpravidla trávíme v obývacím pokoji. Měl by být tedy dostatečně prosvětlen po celý den. Ideální orientací obývacího pokoje je tedy jižní nebo jihovýchodní strana.

Výhled z oken
Kromě orientace světových stran je důležitý také výhled z oken. Ovšem ne pro všechny zájemce bude důležitější výhled z oken, když v bytě bude chybět například komora. U okna se nedá prostát den, ovšem řešit často nepříjemné situace "kam s tím", se projeví jako vážný nedostatek. To občas nastává paradoxně u nových staveb. Starší domy, zvláště z první poloviny dvacátého století, či krátce po ní, mají většinou velké zázemí v podobě komor, spíží, sklepů a dalších tolik potřebných servisních míst.

Balkón, terasa, lodžie
Také o byty, které mají terasu, balkón či lodžii, je větší zájem, a tím pádem lze cenu takového bytu přiměřeně navýšit. Ne vždy je prioritou věšení prádla. Spíše jde o soukromí a prostor, v němž lze relaxovat a odpočívat. Do výhod se však nepočítají společné balkóny, na nichž si nelze vybudovat své místo k odpočinku. Ovšem pokud nejde o společný balkón, ale třeba o střešní terasu, cenu nemovitosti to může zvýšit. A to i tehdy, pokud bude společná.

Faktorů, které ovlivňují cenu nemovitosti, je mnoho. Při stanovení ceny je proto důležité neřídit se zprůměrovanými cenovými mapami, ale poradit se s kvalifikovanými makléři, kteří znají dané území a dokážou stanovit cenu, za kterou je nemovitost prodejná.

Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti. Proč bývá důležitější než technický stav?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti. Proč bývá důležitější než technický stav?




Osobní vlastnictví, družstevní nebo raději v majetku firmy? Typ vlastnictví výrazně ovlivňuje cenu nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Osobní vlastnictví, družstevní nebo raději v majetku firmy? Typ vlastnictví výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti




10 faktorů, které mohou výrazně ovlivnit ceny pozemkůZaujalo vás téma? Doporučujeme:
10 faktorů, které mohou výrazně ovlivnit ceny pozemků




Při koupi nemovitosti nepodceňte kontrolu technického stavuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Při koupi nemovitosti nepodceňte kontrolu technického stavu




Prodat byt a koupit druhý. Klíčové je správné načasováníZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prodat byt a koupit druhý. Klíčové je správné načasování



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy