Hypoteční horečka vrcholí. Banky poskytly o 95 procent více hypoték než před rokem

Hypoteční horečka vrcholí. Banky poskytly o 95 procent více hypoték než před rokem

21.4.2021 - V březnu bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 14 401 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční nárůst o 94,8 %. Také celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů meziročně vzrostl. Tentokrát o 137,5 % na 44,723 mld. Kč! Objem sjednaných hypoték se vymyká jakýmkoliv dosavadním měřítkům a banky jsou na hranici kapacit.

Jednou z příčin růstu objemu sjednaných hypoték je zvyšování průměrné půjčené částky. Průměrná výše hypotéky v březnu meziročně vzrostla o 559 000 Kč na 3 105 568 Kč. Z pohledu měření síly poptávky je však důležitější počet sjednaných hypoték. I ten však vzrostl téměř na dvojnásobek a je do jisté místy potvrzením růstové cenové spirály, která na hypotečním trhu vznikla. Kromě růstu cen však za jeden z důležitých faktorů považujeme i růst podílu refinancování. Podle dnes zveřejněných dat tvoří koupě 44 % všech úvěrů, 18 % připadá na výstavby a plných 38 % jsou ostatní účely. 

"Je již zcela zřejmé, že čelíme nebývalé poptávce, která žene ceny k historickým hodnotám a doslova vyvolává hypoteční horečku. Osobně si nemyslím, že trh zchladí růst úrokových sazeb, ten totiž podle mne nebude letos nijak výrazný. Je čas se začít zamýšlet nad oblastmi rizik, které současná situace přináší. Nic neroste do nebe." říká Libor V. Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Jak funguje cenová spirála na realitním trhu?
Růst cen nemovitostí pohání poptávku po nemovitostech, jakožto příležitosti pro zhodnocení volných peněz. A tato zvýšená poptávka zase akceleruje růst cen nemovitostí, což dále zapříčiňuje větší zájem o nemovitosti.

Měsíční objemy hypoték 2016 - 2021

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla o 1 setinu procentního bodu na 1,94 %. Tento nárůst je očekávaný a odvíjí se od růstu nabídkových sazeb. Nabídkové sazby monitorujeme prostřednictvím GOFI indexů a ty dosáhly svého dna již na přelomu roku. V březnu pak hodnota indexu GOFI 70 rostla již o 9 setin procentního bodu.

Čtvrtletní objem sjednaných hypoték činí 99,6 miliardy korun
Jde opět o nový rekord. V minulosti (do roku 2011) byly roky, kdy 100 mld. Kč byl výsledek za celý rok. Daří se i stavebním spořitelnám, jejichž produkce v březnu přesáhla 10 mld. Kč a celkový objem za 1. čtvrtletí vystoupal již na 22,9 mld. Kč.

Úvěry na bydlení. Meziroční srovnání 2016 - 2021

"Pokud nedojde k nějakému zásadnímu zvratu, tak s ohledem na výsledky 1. Q to vypadá, že se letos poskytne ještě větší objem úvěrů než v loňském roce. To je v kontextu koronavirové situace a všem souvisejícím opatřením a útlumu české ekonomiky neskutečné. Jak ale uvádíme výše, ne všechno jsou nové úvěry, velkou roli hraje v posledním půl roce refinancování," říká Libor V. Ostatek z Golem Finance. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Index dostupnosti bydlení dosáhl nového maxima Index dostupnosti bydlení dosáhl nového maxima





Rekordní únor. Hypotéky nadále trhají rekordy Rekordní únor. Hypotéky nadále trhají rekordy





Hypoteční banka chystá zdražení. Co to znamená pro hypotéky? Hypoteční banka chystá zdražení. Co to znamená pro hypotéky?





Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku? Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?





V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020? V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020?



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy