Pandemie nastolila nové priority v bydlení a správě bytových domů

Pandemie nastolila nové priority v bydlení a správě bytových domů

11.12.2020 - Na online konferenci zástupců bytových družstev FÓRUM BD 2020 začátkem listopadu tohoto roku bylo konstatováno, že pandemie viru COVID-19 v budoucnu změní priority ve správě bytových domů.

Jak ochránit zdravé a pomoci nemocným
Letošní rok byl však naprosto výjimečný vzhledem ke covidové epidemii. Správci bytových domů se tak museli v údržbě domů soustředit na nové priority.

První z nich jsou opatření ve společných prostorách, a to jak bezpečnostní, tak především hygienická. Lze vůbec projít domem a ničeho se nedotknout? Zajištění potřebných technologií tak, aby obyvatel domu od vstupu, přes ovládání výtahu nebo vjezdu do garáže nemusel na nic sáhnout, je velmi náročné, a to jak technologicky, tak finančně. Přesto však je třeba s takovými opatřeními do budoucna počítat.

Odborník na bydlení, předseda České společnosti pro rozvoj bydlení a předseda představenstva SBD Praha Mgr. Martin Kroh konstatoval, že antivirově se dá na delší dobu ošetřit zábradlí, vstupní dveře, poštovní schránky, interiéry schodišť i různá madla. Ovšem v domech je třeba aktuálně řešit také další problematiku. Jsou to například přístupové systémy do domu kvůli donášce jídla, nebo řešení havárie v bytě u pozitivně testovaného člověka.

Home office se stává běžným způsobem práce
Z domova nikdy nepracovalo tolik lidí jako v letošním roce. Ještě loni to bylo pouze 4 % Čechů, zatímco například v Nizozemsku 14 %. Na jaře letošního roku podle výzkumu společností PAQ Research a Google pracovalo v Česku z domova 23 % zaměstnanců a podnikatelů. A některé společnosti se rozhodly u profesí, které to umožňují, přejít takřka výhradně na tento způsob práce.

Tato změna však s sebou nese zvýšené nároky na připojení internetu v domě. Do současné doby se internetové připojení v bytech využívalo většinou jako zájmová aktivita typu vyřízení soukromé pošty, sledování filmů, poslouchání hudby či hraní her na mobilních zařízeních. To je však minulostí. Pracovní povinnosti a školní online výuka s sebou přinesly potřebu připojit v domácnosti třeba čtyři osoby, které budou současně pracovat či komunikovat se svými zaměstnavateli, kolegy a vyučujícími. To s sebou přináší podstatně vyšší nároky na připojení celých domů na vysokorychlostní internet.

Také prostory v bytech často neodpovídají potřebám home office. Proto některá družstva a SVJ již nyní na základě těchto nových skutečností zvažují, že do "hry" vrátí leckde nevyužívané společné prostory, jako jsou bývalé kočárkárny, sušárny či prádelny. V budoucnu by se z nich mohly stát sdílené kanceláře pro obyvatele domů s výkonným připojením na internet a potřebným zázemím.

Realitní trh bude reflektovat nové nároky kupujících
Ještě v srpnu 2020 podle aktuálních dat společnosti Deloitte rostly ceny bytů především v Praze. Ovšem podle zprávy z počátku listopadu začaly ceny bytů v Praze stagnovat, či dokonce mírně klesat a vrací se na úroveň konce roku 2019. Metr čtvereční pražského bytu tak vyjde aktuálně na 92 tisíc korun.

Jiná situace je však v Brně. Tam ceny bytů i pronájmů rostou. V současné době jsou nyní pronájmy s cenou 231 korun za metr čtvereční historicky nejdražší.

Potenciální zájemci si však stále více začínají všímat správy a údržby domu, kde zvažují byt koupit či pronajmout. Do svých požadavků zahrnují právě i potřebu rychlého internetového připojení a daleko více je zajímá hygiena a bezpečnost celého bytového domu.

Pokud budou vlastníci bytových domů schopni reagovat na novou situaci a nabídnou kupujícím či nájemcům tento, dosud zdánlivě nadstandardní servis, zcela jistě se to projeví ve zvýšení cen bytů, které budou kupující ochotni zaplatit. 

Hypotéky lámou další rekordy. Jak to bude dál?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky lámou další rekordy. Jak to bude dál?




Ceny bytů v 3. čtvrtletí meziročně vzrostly o 11,5 %Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ceny bytů v 3. čtvrtletí meziročně vzrostly o 11,5 %




Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?




Zaujalo vás téma? Doporučujeme:Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc





Finanční úřady začínají zpracovávat žádosti o vrácení uhrazené daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Finanční úřady začínají zpracovávat žádosti o vrácení uhrazené daně z nabytí nemovitosti


 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy