Ceny bytů v 3. čtvrtletí meziročně vzrostly o 11,5 %

Ceny bytů v 3. čtvrtletí meziročně vzrostly o 11,5 %

15.10.2020 - Průměrná cena bytů v září vzrostla meziměsíčně o dalších 30 tisíc korun na 3,7 milionu korun, vyplývá z aktuálních dat serveru RealityČechy.cz. Nejvyšší průměrná cena je aktuálně v Praze, kde se byty v průměru nabízí za 6,46 milionu korun. Naopak nejnižší průměrná cena je v kraji Ústeckém: 1,22 mil. Kč.

Díky datům za září máme nyní kompletní statistiky i za 3 čtvrtletí. V meziročním srovnání ceny bytů ve 3. kvartálu vzrostly o 11,5 %. Nicméně mezi kraji jsou obrovské rozdíly, jak ilustruje přiložený graf. Největší meziroční růst jsme v 3. čtvrtletí zaznamenali v Libereckém kraji. Více než 20procentní tempo pak vykazuje ještě Jihočeský a Zlínský kraj. Jediným krajem v rámci ČR, ve kterém došlo ve sledovaném období k meziročnímu poklesu cen je Karlovarský kraj, kde ceny oproti loňskému 3. čtvrtletí klesly o 2 procenta.

"Důvodem růstu cen je především nedostatek bytů ke koupi, hlavně pak bytů tzv. secondhandových, které jsou cenově dostupnější. Růst cen se pak následně promítá také do stále rostoucí výše sjednávaných hypoték, která v posledních měsících již překonala 2,7 milionu korun a míří ke 3 milionům," říká Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance.

Na koupi bytu potřebuje česká domácnost 3, ale i 11násobek svých ročních příjmů
Ruku v ruce s neustálým růstem cen nemovitostí a zastavením růstu příjmu českých domácností, dochází ke zhoršování dosažitelnosti vlastního bydlení, což velice dobře ilustruje Index návratnosti bydlení, který vyjadřuje, kolik ročních čistých příjmů musí průměrná česká domácnost vynaložit na to, aby si mohla koupit byt o průměrné ceně v daném regionu.

Na celorepublikové úrovni při průměrné ceně 3,7 mil. Kč dosahuje Index návratnosti bydlení 7,34násobku (loni v září to byl 7,19násobek). Na regionální úrovni index návratnosti bydlení nabývá hodnot od 3 (Ústecký kraj) do 11násobku ročních příjmů (Praha). V grafu jsou přitom vyneseny i hodnoty indexu loni v září. V tomto meziročním porovnání vidíme, že ve většině krajů došlo ke zhoršení, pouze v Praze, Jihomoravském kraji a Karlovarském kraji index meziročně klesl.

Jediné, co v tuto chvíli může lidem při pořizování vlastního bydlení alespoň trochu ulehčit situaci, je pokles úrokových sazeb hypoték. Zatímco loni touto dobou se hypotéky v průměru nabízely se sazbou 2,49 %, nyní je to 2,04 %.

Rozdíl 0,45 procenta znamená u hypotéky s 20letou splatností úsporu v měsíční splátce 216 Kč na každý půjčený milion. V případě hypotéky 2,5 milionu Kč tedy rozdíl při uvedených sazbách činí 540 Kč, což už je v měsíčním rozpočtu celkem znát.

Vývoj cen bytů v ČR 2009 - 2020
Meziroční změny cen bytů v ČR 2019-2020
Index návratnosti bydlení 2009 - 2020


Zaujalo vás téma? Doporučujeme:Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky trhají rekordy. Červenec 2020 byl nejúspěšnější v historii





Co vše, kromě zrušení daně z nabytí nemovitosti, se ještě změní?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše, kromě zrušení daně z nabytí nemovitosti, se ještě změní?




Byty zdražují pomaleji. Levnější hypotéky zlepšují dostupnost bydleníZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Byty zdražují pomaleji. Levnější hypotéky zlepšují dostupnost bydlení




Zaujalo vás téma? Doporučujeme:Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
K poklesu cen nemovitostí v Praze zatím není důvod




Prodat byt a koupit druhý. Klíčové je správné načasováníZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prodat byt a koupit druhý. Klíčové je správné načasování



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy