Jak dlouho trvá prodej nemovitosti a proč je ideální prodávat na jaře?

Jak dlouho trvá prodej nemovitosti a proč je ideální prodávat na jaře?

5.2.2024 - Pokud se rozhodnete prodat z nějakých důvodů svoji nemovitost, bude vás určitě zajímat, jak dlouho to bude trvat. Často je důvodem prodeje koupě jiné nemovitosti či jiné plány, které předpokládají získání finanční částky z prodeje. Na tom, zda spěcháte nebo máte na prodej dost času, ale velmi záleží.

Maximální cena se nedosáhne rychlým prodejem

Málokterá nemovitost je tak atraktivní, aby našla kupce během prvního týdne, kdy ji realitní kancelář zadá do inzerce. A pokud se takový vyskytne, nemusí nabídnout nejlepší cenu. Stojí-li však před vámi pevné datum, kdy budete potřebovat získané peníze, nezbude než se tomu přizpůsobit. A to i za cenu, že se nemovitost neprodá tak výhodně, jak by mohla.

Jedním z řešení může být oslovit realitní kancelář, která nabízí při uzavření exkluzivní zprostředkovatelské smlouvy o prodeji nemovitosti vyplacení určité částky jako zálohy. Může to být i několik milionů korun – záleží na ceně nemovitosti. Často nabídky uvádějí možnost vyplacení zálohy až do výše 50 % tržní ceny nemovitosti.

Jaká je průměrná doba prodeje nemovitosti

Některé realitní servery zveřejňují údaje o tzv. průměrné době prodeje. Například v Praze se před dvěma lety prodával byt průměrně 96 dnů. Také mnoho realitních makléřů hovoří minimálně o třech měsících s tím, že někdy se může prodej protáhnout i na rok.

I kdyby se pro koupi rozhodl hned první zájemce a souhlasil by s navrhovanou cenu, bude celý kupní proces určitý čas trvat. V první řadě je třeba vzájemně vyladit návrhy smluv. Málokdy má také kupující pohromadě potřebné finanční prostředky.

Jak dlouho trvá prodej nemovitosti

Někdy je má vázané například v akciích, na termínovaných účtech nebo v jiných investicích, jiný musí vyřídit hypoteční úvěr. Po podpisu kupní smlouvy trvá měsíc, než katastrální úřad vyřídí návrh na vklad a zapíše nového majitele. A teprve potom dostane prodávající své peníze.

Co ovlivňuje délku prodeje nemovitosti

Faktorem, který hraje v délce obchodu podstatnou roli, je výběr vhodného kupujícího se zájmem o nemovitost. Předpokládá to však také, že je prodávající perfektně připraven.

Prodej může urychlit, pokud bude mít prodávající připraveny veškeré dokumenty k dané nemovitosti, nemovitost nebude mít žádné skryté vady a také žádná břemena či zápisy v katastru nemovitostí, které by prodej neumožnily nebo blokovaly (např. věcná břemena, zástavy i exekuce, ale také nezapsané přístavby, vedlejší stavby či vlastnictví příjezdové komunikace k pozemku). Veškeré tyto záležitosti si totiž vyžádají nejprve vhodné právní řešení a teprve poté je možné uzavřít kupní smlouvu.

Kdy je nejlepší doba na prodej nemovitosti

Realitní makléři se shodují, že ideální je nabídnout nemovitost k prodeji na jaře, nejlépe v březnu, kdy zájemci o koupi začínají být nejvíce aktivní. A více zájemců o koupi znamená, že se prodej může uskutečnit rychleji, a možná i za vyšší cenu. Nejhorší dobou na prodej nemovitosti jsou letní měsíce, kdy lidé tráví čas na prázdninách a dovolených, a období prosince až února.

I když potřebujete rychle prodat nemovitost, abyste získali hotovost, nikdy neříkejte kupujícímu, že na prodej spěcháte. To mu totiž může dát jasný signál, aby se snažil o snížení kupní ceny. Nejlepším řešením je prodej svěřit realitnímu makléři a požádat ho, aby jednal se zájemci ve vašem zastoupení.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Prodat nemovitost bez provize? Prodej na vlastí pěst se nemusí vyplatitProdat nemovitost bez provize? Prodej na vlastí pěst se nemusí vyplatit







Inzerce nemovitosti s cenou včetně provize realitní kanceláře, nebo plus provize?Inzerce nemovitosti s cenou včetně provize realitní kanceláře, nebo plus provize?







5 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti5 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti







Vyplatí se spolupráce s realitní kanceláří při prodeji nemovitosti? Poslechněte si nový realitní podcastVyplatí se spolupráce s realitní kanceláří při prodeji nemovitosti? Poslechněte si nový realitní podcast







Prodej staré a koupě nové nemovitosti vyžaduje kvalitní harmonogramProdej staré a koupě nové nemovitosti vyžaduje kvalitní harmonogram





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy