Prodej staré a koupě nové nemovitosti vyžaduje kvalitní harmonogram

Prodej staré a koupě nové nemovitosti vyžaduje kvalitní harmonogram

6.11.2023 - Pokud bydlíte ve vlastní nemovitosti a plánujete přestěhovat se do jiné, kterou koupíte, může v celém procesu nastat několik situací, z nichž bude složité se vymotat. Bude totiž nutné sladit proces prodeje a koupě, ale i následného stěhování, případně rekonstrukce. A také najít způsob, jak novou nemovitost financovat, pokud nemáte dostatek hotovosti bez prodeje nemovitosti stávající.

Před dvěma lety provedla pražská realitní kancelář Maxima reality průzkum, jehož výsledky překvapily i makléře. Desetina dotázaných totiž uvedla, že mají zkušenost s prodejem nemovitosti pod cenou.

Ovšem více než polovina dotazovaných navíc odpověděla, že zná někoho, kdo zažil totéž, a u zhruba pětiny dotázaných (21 %) k tomu došlo v rámci rodiny. Nejčastějšími důvody, proč se nemovitost prodala pod cenou, jsou přitom snaha urychlit prodej (44 %), potřeba okamžité hotovosti (21 %) a špatné nacenění nemovitosti (10 %).

A proč se často lidé snaží urychlit prodej nemovitosti? Právě kvůli tomu, že chtějí koupit další nemovitost a potřebují finanční prostředky na tuto koupi. Právě proto je důležité najít způsob, jak rychle prodat starou nemovitost a koupit novou.

Nejjednodušší řešení: jiné bydlení na přechodnou dobu

Abyste měli dostatek času na prodej stávající nemovitosti, může být řešením její prodej a přestěhování do nájemního či půjčeného bytu. Někdy má rodina nevyužitou nemovitost, nebo například chatu či chalupu, která je vhodná k celoročnímu obývání a není daleko od stávajícího místa bydliště.

To je ideální řešení. Když k tomu počítáte, že některé věci, jako například nábytek, nebudete do nové nemovitosti stěhovat, můžete je rovnou nabídnout k prodeji či darování a stěhovat pouze osobní věci. I ty se navíc dají dočasně umístit například do pronajatého či půjčeného skladu či suché garáže a do pronajatého bytu nastěhovat jen to nejpotřebnější.

Tato varianta je vhodná zvláště tehdy, pokud chcete na koupi nemovitosti použít peníze z prodeje nemovitosti stávající. Navíc zbude dostatek času koupenou nemovitost vybavit, případně zrekonstruovat. Znamená to sice dvojí stěhování, ale zase větší profit z prodeje stávající nemovitosti, který může pokrýt i případný nájem bytu a skladu na tuto přechodnou dobu.

Výběr nové nemovitosti předpokládá další finanční zdroje

Realitní makléři vědí, že pokud prodávající na prodej nemovitosti spěchá, většinou je třeba nabídnout ji za nižší cenu. Zvláště v případě, že jste již našli novou nemovitost, a dokonce na ni podepsali tzv. předkupní smlouvu.

Pak je samozřejmě nutné najít zdroje na její financování a pokud se nepodaří prodat stávající nemovitost rychle, nemusí k obchodu dojít a vy přijdete o rezervační zálohu. Pomoci může překlenovací úvěr nebo běžný hypoteční úvěr na novou nemovitost. Pak je možné zvolit kratší dobu fixace a po prodeji původní nemovitosti hypotéku při konci fixace splatit.

Nebo si prostředky ponechat na jiný účel a hypotéku splácet dál.

Ovšem to znamená nemít hypotéku na stávající nemovitost, protože to způsobí další krok, kdy bude muset kupující buď převzít tuto hypotéku, nebo bude muset být splacena. Jsou samozřejmě klienti, kteří čerpají více hypoték, ale to už je sofistikovaná záležitost pro finanční poradce.

Nejlépe je začít nabídkou stávající nemovitosti. Teprve když se najde zájemce o stávající nemovitost a bude se vědět, za kolik se nemovitost prodá, je dobré vybírat tu novou.

Nejnáročnější variantou je zároveň prodávat a kupovat. Provázat všechny termíny podpisů smluv, složení peněz do úschovy a jejich následné výplaty, zápis na katastru i předání nemovitostí, je náročné i pro tým profesionálů. Proto je dobré přenechat tyto transakce výhradně realitním makléřům, kteří ve spolupráci s právníky a finančními poradci dokážou dovést celý proces zdárně do konce. 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy