Nákup vinného sklepa má svá specifika. Na co si dát pozor při jeho koupi?

Nákup vinného sklepa má svá specifika. Na co si dát pozor při jeho koupi?

12.7.2023 - Byt, dům, či pozemek jsou typy nemovitostí, s jejichž převodem nemá problém žádný realitní makléř. Při změně vlastníka vinného sklepa je ovšem důležité být obezřetný. Jejich budoucí hodnotu může navíc výrazně ovlivnit změna územního plánu. Je tedy důležité prověřit nejen současný ale i budoucí stav.

Vinné sklepy už neslouží pouze ke skladování vína. Z některých sklepů se staly soukromé chatky, jiné slouží ke rekreačním a rekreačním účelům. Zrovna tyto typy využití jsou ovšem podle Jana Vystoupila z realitní kanceláře JRS real spíše na škodu. Přeci jen, sklepy byly vybudovány k jedinému účelu a tím bylo zpracování a následné skladování vína.

Jan Vystoupil, který se na prodej vinných sklepů dlouhodobě specializuje, se vždy v první řadě zaměřuje na to, k jakému účelu je sklep využíván. Zda je například určen na zrání a skladování vín, či jako ubytovací zařízení nebo "rekreační chata." Od toho se následně odvíjí hledání ideálního kupce.

Prezentace vinného sklepa je shodná s prezentací ostatních nemovitostí. Standardem jsou fotografie, videoprohlídka či 3D scan.

"Nejdůležitější je u vinných sklepů vědět v jaké lokalitě se nachází a co dovolí územní plánování. Územní plán je u těchto nemovitostí klíčový a rozhoduje razantně o jeho využitelnosti a ceně," doporučuje Jan Vystoupil. Nejčastější využití vinných sklepů je pro vlastní rekreaci, pak pro ubytování a pořádání akcí a v poslední řadě pro výrobu vín. Suverénně vedou rekreační účely, byť je to pro vinaření jako takové trochu škoda.

Samostatnou kapitolou je pak zápis nového vlastníka do katastru nemovitostí. "Přepis vinného sklepa na Katastr nemovitostí je standardní jako u jiné stavby či pozemku. Jde primárně o pozemek, na kterém je fyzicky umístěn vstup do vinného sklepa. Skutečnost, že podzemní sklep někdy zasahuje i do okolních pozemků lze řešit jen dohodou mezi vlastníky. Bohužel, podzemní stavby Katastrální úřad nezapíše

Již rok a půl jsme svědky postupného zlevňování nemovitostí napříč Českou republikou. Vinné sklepy si ovšem svou ceny velmi dobře drží. Nabídka vinných sklepů je malá, proto si mohou prodávající říci o vyšší prodejní cenu.

"Vinné sklepy jsou všeobecně velmi specifické a vymykají se veškerému stereotypnímu chování trhu. Proto, paradoxně i po snížení poptávky po vlastním bydlení, nadále zájem o sklepy trvá, dokonce snad mírně roste. Většinou jde o klienty s hotovostí," doplňuje Vystoupil.  

Pokud tedy hledáte vinný sklep, určitě oslovte specialistu na tento typ nemovitostí. Velmi důležité je zajištění všech právních záležitostí. Stejně tak, pečlivě zvolte ten správný sklep pro vaše účely. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Podsklepený dům bývá dražší. Je ale tento prostor výhodou?Podsklepený dům bývá dražší. Je ale tento prostor výhodou?







Větrný mlýn, vinný sklep nebo starou salaš? Všechno se dá koupit, v lecčems se dá bydletVětrný mlýn, vinný sklep nebo starou salaš? Všechno se dá koupit, v lecčems se dá bydlet








Vinařské oblasti stále táhnouVinařské oblasti stále táhnou







Vyplatí se koupě nebytového prostoru pro účely bydlení?Vyplatí se koupě nebytového prostoru pro účely bydlení?







Moderní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročnéModerní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročné





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy