Větrný mlýn, vinný sklep nebo starou salaš? Všechno se dá koupit, v lecčems se dá bydlet

Větrný mlýn, vinný sklep nebo starou salaš? Všechno se dá koupit, v lecčems se dá bydlet

14.12.2022 - Běžně se kupují bunkry, stodoly, vinné sklepy. Ale koupit a následně upravit pro bydlení můžete i mnoho jiných specifických objektů. Například sklad, nádražní budovu, obytný sud, vodní mlýn, nebo třeba rozhlednu.

V nizozemské provincii Utrecht ve městě Meerkerk se stala novým domovem pro dvě rodiny a místní dominantou stará zásobárna pitné vody. Nepoužívaný objekt se změnil na moderní a originální domov. Před několika lety byla zrekonstruována na exkluzivní bydlení zchátralá vodárenská věž na rozhraní pražské Libně a sídliště Ďáblice. Vznikl v ní unikátní mezonet s 360stupňovým výhledem na Prahu, ale také technické zázemí a wellness. To vše s přidanou hodnotou, protože se tím technické památce vrátila také její krása.

Bydlet můžete však také ve větrném mlýnu, na rozhledně či v glampingu nebo v domě na stromě. Ty poslední jsou však pro stálé bydlení trochu nepraktické a slouží spíše jako atraktivní rekreační bydlení.

Kde hledat zvláštní nemovitosti?

Zvláštní nemovitosti tohoto typu jsou sice částečně k dohledání na realitních portálech, ale ne vždy a ne všechny. Většinou se skrývají pod odkazy, jako Ostatní, Památky, Specifické nebo zvláštní nemovitosti. Lze je najít ale také v nabídce některých ministerstev v sekci odprodej nepotřebného majetku.

Především ministerstvo obrany nabízí bunkry a různé další stavby patřící k opevnění budovanému v 30. letech minulého století, ale i později. V nabídkách jsou také třeba kryty civilní obrany, České dráhy nabízejí například vodárenské věže, ale i různé sklady, zbrojnici a další budovy v železničních stanicích, či na již zaniklých nádražích. Jedinečné stavby patří také městům a obcím, a někdy vás k nim zavede náhoda, výlet do neznámé krajiny, a najednou zde stojí stavba, která přímo vybízí k využití.

Větrný mlýn

Co je třeba při koupi sledovat

Pokud chcete koupit zvláštní nemovitost, důležitým faktorem je, zda je tato nemovitost zapsána jako kulturní či technická památka. Ze staveb, v nichž se dá bydlet, sem mohou spadat například mlýny a hamry, vodárenské věže, vojenské objekty, ale také statky, farmy, pivovary či cukrovary. Seznam technických památek vede Národní památkový ústav. Stejné je to s nemovitými kulturními památkami.

Po konzultaci s památkáři lze totiž teprve zjistit, zda a jak bude možné danou nemovitost opravit a využívat. Samozřejmě je nutné pečlivě prověřit technický stav nemovitosti, statiku konstrukce a celkový stav. Když se přenesete přes všechny tyto fáze a rozhodnete se nemovitost koupit, velké "dobrodružství" bude teprve na startu. Rekonstrukce takové nemovitosti na pohodlné bydlení znamená totiž nejen spolupráci s odborníky, památkáři, architekty, projektanty, ale také spoustu času a značné investice.

A především s nimi přichází zároveň úvaha, zda využít daný objekt opravdu pouze k vlastnímu bydlení, nebo jej spojit s dobrým podnikatelským záměrem a využít objekt také k podnikání. To se podařilo například majitelům vodního mlýna v Odrách, větrného mlýna v Ruprechtově a mnoha dalším, kteří nemovitost rozdělili na muzejní část, ubytovací, a případně restaurační.

Iglu

Specifický typ nemovitosti vyžaduje odborné posouzení a je k němu třeba přizvat specialisty pro různé profese, ale i z oblasti památkové ochrany. Proto pokud po takové nemovitosti toužíte, spojte se s kvalifikovanou realitní kanceláří, která svým odborným servisem zajistí, aby koupě proběhla bez jakýchkoliv rizik.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Co je možné postavit na zahradě a za jakých podmínek?Co je možné postavit na zahradě a za jakých podmínek?







Bydlení v kontejnerech. Nový trend, nebo slepá ulička?Bydlení v kontejnerech. Nový trend, nebo slepá ulička?







Netradiční bydlení v mobilních domechNetradiční bydlení v mobilních domech







Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení?Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení?







Dům z palet. Nový trend dostupného bydlení?Dům z palet. Nový trend dostupného bydlení?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy