Plánujete společné bydlení ve vlastní nemovitosti? Co je dobré nepodcenit, než se k sobě nastěhujete?

Plánujete společné bydlení ve vlastní nemovitosti? Co je dobré nepodcenit, než se k sobě nastěhujete?

10.7.2023 - Dříve běžný pojem druh – družka se již nepoužívá. Nesezdané partnery, kteří spolu sdílí společnou domácnost, lze podle zákona označit jako osoby blízké. Běžně se však používá pojem partner – partnerka.

Na rozdíl od manželů je však třeba v případě společného bydlení či koupě nemovitosti daleko více přemýšlet, kdo bude co vlastnit či pronajímat.

Společné jmění v partnerství právně neexistuje

V manželství se běžně setkáváme s pojmem společné jmění manželů. Pokud se manželé před svatbou smluvně nedohodli jinak, či nemají soudně oddělené jmění, spadají veškeré movité i nemovité věci pořízené v průběhu manželství do společného jmění manželů. Pak může mít samozřejmě každý z manželů výhradní jmění. Tam patří například vše, co vlastnili před vstupem do manželství, ale i to, co v průběhu manželství zdědili nebo bylo jim osobně darováno.

U partnerů společné jmění neexistuje. Každý má pouze své výhradní jmění. Což může být důležité především při koupi nemovitosti.

Jak dobře koupit nemovitost v partnerství

Běžná je koupě nemovitosti s tím, že partneři se stanou spoluvlastníky s tím, že každý vlastní jednu polovinu. U těchto partnerů jsou jejich práva a povinnosti stejné. Ovšem, co v situaci, kdy jeden z partnerů bude nemovitost financovat podstatně větší částkou, než druhý. Nebo bude splácet hypotéku?

Pokud jeden z nich bude nemovitost financovat výrazně vyšší částkou, měl by mu připadnout přiměřeně větší podíl nemovitosti, a takto by to také mělo být zapsáno v katastru nemovitostí. Pokud tam budou zapsáni oba partneři jako rovnocenní spoluvlastníci, bude těžké v případě rozchodu prokazovat, že jeden z partnerů zafinancoval nemovitost více, než druhý.

Ale pokud bude velikost podílů rozdílná ve prospěch jednoho z partnerů a bude to takto zapsáno v katastru nemovitostí, stále mají oba práva a povinnosti k dané nemovitosti, ovšem dle velikosti svého podílu. V jedné věci jsou si však partneři jako spoluvlastníci rovni, a to bez ohledu na velikost podílů: je to možnost disponovat se svým podílem – darovat jej, prodat, zastavit.

Jak postupovat při rozchodu partnerů

Pokud se partneři rozcházejí, bere se ohled na velikost jejich podílů na nemovitosti. Mají-li oba partneři podíly stejné, mají oba stejné právo nemovitost užívat, ani jeden nemůže druhého z užívání vyloučit. Pokud má jeden z partnerů větší podíl, může druhého partnera z užívání nemovitosti dle názoru advokátky JUDr. Tomešové tzv. vyloučit. V tom případě by se většinový spoluvlastník mohl domáhat vyklizení partnera. Tomu by však příslušela náhrada újmy, která by mu plynula z nemožnosti realizovat své spoluvlastnické právo.

Advokátka dr. Tomešová však radí, že nejlepším řešením je prodej nemovitosti a rozdělení financí získaných prodejem, nebo převedení vlastnického práva jednomu s vyplacením druhého.

Když nemovitost vlastní jeden z partnerů

V tomto případě je situace naprosto jasná a přehledná. Vlastník nemovitosti je plně oprávněn s ní nakládat a druhý partner nemá možnost jeho nakládání s nemovitostí ovlivnit. Partnerovi vlastníka ani nesvědčí žádné užívací právo na bydlení, takže pokud se rozejdou, musí se z nemovitosti bez náhrady vystěhovat.

Ovšem partneři si mohou své vztahy smluvně ošetřit. Například vlastník nemovitosti může svému partnerovi zřídit užívací právo v nemovitosti (služebnost bytu, resp. služebnost užívání). Vlastník může část nemovitosti na svého partnera převést, a to buď darem, nebo za úplatu, eventuálně ho zahrnout do závěti.

Ošetřit vlastnické vztahy k nemovitosti i právo bydlení je v partnerství velmi důležité, a to právě pro neexistenci rodinné domácnosti, kde mají manželé i při rozchodu lepší postavení a více práv. V partnerství vše závisí na vzájemné dohodě. Ta by neměla být pouze ústní, ale stvrzena písemnou smlouvou.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Co je to střednědobý pronájem?Co je to střednědobý pronájem?







Trend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmuTrend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu







Jaké jsou rozdíly v přihlášení k trvalému pobytu dle typu vlastnictví nemovitostiJaké jsou rozdíly v přihlášení k trvalému pobytu dle typu vlastnictví nemovitosti







Jak je to s platbou nájemného a poplatků za byt při rozvodu manželůJak je to s platbou nájemného a poplatků za byt při rozvodu manželů







Jak postupovat, když chce váš spoluvlastník vyplatit svůj podíl na nemovitosti?Jak postupovat, když chce váš spoluvlastník vyplatit svůj podíl na nemovitosti?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy