Trend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu a ti, co chtějí prodat, musí znát správnou cenu

Trend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu a ti, co chtějí prodat, musí znát správnou cenu

28.9.2022 - V posledních osmi letech jsme byli svědky enormního zájmu o vlastnické bydlení. Nízké úrokové sazby, vzestup cen nemovitostí a rostoucí příjmy domácností motivovaly k nákupu vlastního domu, bytu či pozemku i ty, kteří nad tímto způsobem investice dříve neuvažovali. Zejména malometrážní byty se staly hitem, a to nejen ze strany těch, kteří hledali nové bydlení pro sebe či svoji rodinu, ale také ze strany investorů. Volných realit k prodeji bylo ovšem málo a kupující se museli mnohdy přeplácet, aby mohli vybranou nemovitost získat. Situace se ale za posledního půl roku výrazně změnila.

Prodávající už nejsou těmi, kteří si určují finální cenu a zájemci stále častěji než nákup nemovitosti, volí raději pronájem. Je situace ve všech regionech České republiky stejná, nebo jde pouze o lokalitní změny trendu? Oslovili jsme tedy realitní profesionály z opačných konců republiky, abychom zjistili k jak výrazným změnám v jejich regionech aktuálně dochází. 

Podle Simony Mockové, z pražské realitní kanceláře SFF Czech, aktuálně dochází na pražském realitním trhu k výraznému poklesu poptávky po vlastním bydlení. "Zájemci, kteří chtějí kupovat, mají většinou hotovost, ať už na celou nemovitost nebo její větší část. To dává kupujícím velkou výhodu v jednání o ceně. Kupující mají větší výběr a nebojí se riskovat, že o nemovitosti přijdou, když ihned nepotvrdí koupi. Jednání se tedy časově prodlužují a makléř musí být šikovný vyjednávač a obchodník, aby nemovitost prodal."

Stejnou zkušenost má také Filip Hess z Ostravské realitní kanceláře KIWI. Podle něj jde ovšem pouze o pokles poptávky v určitých segmentech nemovitostí. "Sledujeme to nejvýrazněji u rekreačních objektů, a navíc u nemovitostí, které jsou v původním stavu. Rekonstruované chaty a chalupy jsou stále intenzivně poptávány," upřesňuje Filip Hess.

Důvodů aktuálního poklesu zájmu o vlastní bydlení je několik, mezi nejvýraznější řadí oslovení makléři skokové navýšení úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Ještě před rokem a půl bylo možné získat úvěr na bydlení okolo dvou procent. Nyní je to více něž trojnásobek. "Hypotéka při stávajících sazbách klienty odrazuje a vyčkávají, zda se cena na finančním trhnu nezmění. Velký rozdíl evidujeme také u poptávek po investičních bytech. Momentálně zájem po těchto nemovitostech není téměř žádný," dodává Simona Mocková.

Zájemci nezmizeli, důležité je nastavit správnou cenu

Zájemci, kteří ale chtějí bydlet ve vlastním, z trhu nezmizeli. Stále je mnoho lidí, kteří aktuálně řeší nutnost pořízení vlastní nemovitosti. Ať už je to vlivem svatby, rozvodu, či například narozením dalšího dítěte. Podle Filipa Hesse právě tito lidé aktuálně nejčastěji vyhledávají byty 2+1 a byty 3+1 na prodej. A až po nich následují rodinné domy.

Jedním z nejčastějších dotazů, které realitní makléři slýchají je, zdali je lepší prodat nyní, nebo raději ještě počkat. Klíčová je v tomto případě podle Filipa Hesse správně zvolená cena, kterou akceptují kupující, a za kterou se nemovitost prodává bez jakýchkoliv problémů. "Pokud někdo před rokem spekulativně nakoupil a dnes chce inkasovat zisk, může se stát, že svého kupujícího nenajde. Trh se změnil. Ten, kdo řeší svou bytovou situaci po mnoha letech a potřebuje se přestěhovat do nového, prodá za "správnou cenu" a samozřejmě se ziskem. Takže, těm, kdo spekulovali na zisk, radím neprodávat, ale na pár let nemovitost raději pronajmout. Ti, kdo řeší prodej po letech a následné pořízení nového bydlení, doporučuji prodat. Prodají nyní totiž se ziskem a nakoupí současně "ve slevě," radí Filip Hess.

Poptávka po nájemním bydlení převyšuje nabídku

Ne každý má ale k prodeji nemovitost, s jejíž pomocí by mohl financovat nový byt či dům. Stále více zájemců tedy raději vyhledává nájemní bydlení. Ze zkušeností Simony Mockové je patrné, že zájem o pronájmy je nyní veliký. "Převis poptávky je způsoben malou nabídkou nájemních bytů. Celkový počet zájemců proto může být v tomto období stejný jako v minulosti, ale protože nemohou najít pronájem, poptávají více a dlouhodobě. Zájem je o všechny kategorie. Pokles poptávky jsme ovšem zaznamenali u luxusních nemovitostí." Na zvýšené poptávce se podílí bezesporu také zájemci ze zahraničí, což potvrzuje také Simona Mocková. "Naší klienti jsou z 80 % cizinci. Vlastníci v Praze mají o cizince všeobecně zájem, protože mají vyšší rozpočet na bydlení. Co se týče nájemníků z Ukrajiny, jsou majitelé opatrnější. Preferují Ukrajince se stabilní prací, ať už přímo v Praze nebo formou home office. Pokud jsou finančně zajištění, pronájmu se nebrání."

Ovšem i v oblasti pronájmů dochází v posledních letech k poměrně výrazné změně. Stále častěji hledají zájemci k pronájmu nikoliv celý byt, ale stačí jim pouze pokoj. Ten, kdo žije sám, většinou celý byt sám pro sebe nepotřebuje a je raději, když se může o nájemné podělit.

"Pokoje ve sdílených bytech pronajímáme léta, ale musím konstatovat, že tento rok je o pronájmy pokojů zájem mnohem větší. Důvodem jsou určitě nižší ceny než u pronájmů celých bytů, a velkou roli hraje i malá nabídka samostatných bytů na realitním trhu. Pokoje se v Praze pronajímají momentálně i od 15 000 Kč do 19 000 Kč měsíčně. Cena je uvedena včetně poplatků, energií, nájmu a internetu. Přes vysoké ceny se pokoje pronajímají dobře. Zajímavé je, že si pokoje pronajímají i národnosti, které nikdy spolubydlení nevyhledávaly," uzavírá Simona Mocková.

Mnoho mladých lidí velmi často v bytě pouze přespává. Přes den jsou v práci, odpoledne chodí sportovat či za přáteli. Pronájem samostatného pokoje tedy může být jednou z možností, jak ušetřit.

Jedním z nových trendů je aktivní životní styl. Pro mnoho mladých lidí nemá vlastní nemovitost již takovou důležitost, jako pro jejich rodiče. Stejně tak i v západních zemích je téměř standardem bydlení v nájmu. Výrazně by tento trend mohla změnit lepší dostupnost vlastního bydlení, např. kdyby došlo nejen ke zlevnění nemovitostí, ale je snížení úrokových sazeb hypoték. Poměr mezi výší nájemného a splátkou hypotečního úvěru bývá totiž při výběru nového bydlení klíčový.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak postupovat v případě úmrtí nájemceJak postupovat v případě úmrtí nájemce







Jak a kdy může pronajímatel zvýšit nájemnéJak a kdy může pronajímatel zvýšit nájemné








Drahé hypotéky zastavují růst cen nemovitostí. Nájmy naopak zdražujíDrahé hypotéky zastavují růst cen nemovitostí. Nájmy naopak zdražují







Jak postupovat, když vlastník nehradí poplatky do fondu opravJak postupovat, když vlastník nehradí poplatky do fondu oprav







Rodinná domácnost v pronajatém bytě. Jaké komplikace může přinést?Rodinná domácnost v pronajatém bytě. Jaké komplikace může přinést?





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy