Jak se postarat o svůj investiční byt?

Jak se postarat o svůj investiční byt?

24.4.2023 - Investice do nemovitostí je stále oceňována jako jedna z nejstabilnějších cest zhodnocení úspor. Pronájmem bytů může člověk umořovat hypotéku, a pokud nekupoval na hypotéku, již od počátku se mu vložené finanční prostředky vracejí. Navíc, dobře spravovaná nemovitost se zhodnocuje také v čase. Ale jak pronajímat byty efektivně a bez starostí?

Právě pro investory do nemovitostí jsou určené služby některých společností nabízejících správu bytů v pronájmu. Díky těmto službám mohou investoři ušetřit spoustu času, který by jinak museli věnovat nejen hledání nájemníků a jednáním s nimi, ale i mnoha dalším na čas i odbornost náročným činnostem.

Služba správy bytů v pronájmu většinou zahrnuje komunikaci s nájemníky, dodavateli energií, úřady, údržbáři i SVJ, hlídání platnosti nájemní smlouvy, hledání nových nájemníků, prověřování jejich bezúhonnosti a bezdlužnosti, zajištění drobných i větších oprav a pravidelné údržby, předávání a přebírání nemovitosti, vybírání nájemného, kontrolu úhrad, případné zasílání upomínek a vymáhání dlužného nájemného.

Dalšími výhodami je výkon odborných činností, které s pronájmem bytu souvisejí.  Jsou to například služby právníků (tvorba a kontrola smluv), realitní zprostředkování (hledání nových nájemníků), pojištění, účetnictví nebo technická podpora. Často společnosti nabízejí i další služby související se správou bytu, jako jsou montáže nábytku, výmalba, úklidové služby, rekonstrukce a podobně. 

Stejné služby se nabízejí i pro vlastníky celých domů, kde se většinou podmínky nastavují individuálně dle rozsahu služeb.

Správa nemovitostí určených ke krátkodobému pronájmu

Také v případě, že chcete byt, apartmán či ubytovací jednotku pronajímat pro turistické účely, resp. krátkodobě, může být výhodné nezabývat se mnoha souvisejícími činnostmi, ale předat tuto správu smluvní firmě. Ta zajistí například inzerování ubytování na příslušných portálech, předávání bytů hostům a přebírání při skončení pobytu, úklid, praní ložního prádla, ručníků, ubrusů a závěsů, doplňování hygienických potřeb, technické opravy apartmánu, ale i vedení účetnictví, drobné opravy, komunikace s SVJ či dodavateli energií.

Nadstandardem, který mohou hosté ocenit, a tím i zaslat na ubytovací portály dobré hodnocení, může být například servis 24/7, zajištění zápůjčky automobilu, zajištění průvodce, vytvoření programu pro hosty, doprava na a z letiště, či hlídání mazlíčků.

Jak to funguje?

Některé společnosti nabízejí investorům uzavření nájemní smlouvy a garantovaný nájem, který obdrží vlastník pravidelně, ať je byt pronajat či ne. Ten je navýšen o náklady za služby společnosti, která bude byt pronajímat a starat se o něj, a za tuto částku pak společnost daný byt pronajme.

Nabízejí se i další varianty, kdy hradí vlastníkovi například polovinu nájemného a zálohy na služby i v případě, že byt není zrovna obsazen, nebo si účtuje odměnu v dohodnuté procentuální výši z celkového nájmu.

Za dohodnutou cenu pak vlastník může čekat každý měsíc nájem, či v případě krátkodobého pronájmu v dohodnuté periodě vyúčtování a příslušnou částku na svůj účet.

Pokud má vlastník pronájmu jeden či dva byty, zřejmě bude zvládat se o ně starat individuálně. I když při náročném zaměstnání to může být někdy složité. V případě více bytů nebo bytů vzdálených od vlastního bydliště, je výhodnější předat správu profesionálům. Výnos z nemovitostí pak bude nezatížen dalšími zbytečnými náklady a časovým stresem.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Kdy může pronajímatel vstoupil do pronajatého bytuKdy může pronajímatel vstoupil do pronajatého bytu







Co vše si může pronajímatel zakotvit v nájemní smlouvě?Co vše si může pronajímatel zakotvit v nájemní smlouvě?







Kdy je třeba počítat se zvýšením záloh na služby v bytových domechKdy je třeba počítat se zvýšením záloh na služby v bytových domech







Vyúčtování služeb musí být doručeno do konce měsíceVyúčtování služeb musí být doručeno do konce měsíce







Jak si prověřit budoucího nájemníka a ochránit svůj majetekJak si prověřit budoucího nájemníka a ochránit svůj majetek





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy