V roce 2021 se stavebnictví dařilo, rok 2022 přinesl obrat

V roce 2021 se stavebnictví dařilo, rok 2022 přinesl obrat

7.3.2023 - Statistický úřad vydal v lednu podrobné statistiky o stavebnictví v roce 2021. Dařilo se zvláště nebytovým budovám a dřevostavbám. Nejvíce postavených nebytových budov je určeno k rekreaci, nejmenší náklady byly vynaloženy na budovy pro dopravu a telekomunikace. Bytů vzniklo více v rodinných domech než v bytových. V obou kategoriích však dominovala energetická třída B (velmi úsporná).

V roce 2021 vykázaly stavební úřady 1 990 nově dokončených nebytových budov. Stejně jako v předešlých letech, je téměř polovina v kategorii Hotely a obdobné budovy. Nejméně bylo dokončeno administrativních budov. Celkově bylo v roce 2021 na výstavbu nebytových budov vynaloženo více než 33 mld. Kč, tedy o 1,6 % méně než v roce 2020, avšak přitom se postavilo o 4,4 % více staveb.

Celá třetina investic směřovala do budov pro průmysl a skladování, kdežto na hotely a obdobné budovy investoři vynaložili pouhou desetinu celkové sumy. Nejvíce nebytových budov se postavilo v Jihomoravském kraji (358), nejméně v Praze (53), kde ale byly nejdražší a prostorově největší. V průměru nejlevnější budovy se dokončily v krajích Jihočeském a Karlovarském.

Bytová výstavba

V roce 2021 bylo v Česku postaveno téměř 35 tisíc bytů, z toho 19 tisíc v rodinných domech a 11 tisíc v bytových domech. Průměrné investiční náklady na jeden byt v rodinném domě byly 4,1 mil. Kč, v bytovém domě zhruba o 1,15 mil. Kč méně. Nejlevnější byty v bytových domech se staví v Ústeckém kraji, průměrně za 1,8 mil. Kč, což je o milion méně než ve zbytku republiky.

Byty v rodinných domech vycházejí nejlevněji v Karlovarském kraji (průměrně 3,6 mil. Kč), nejdražší byty se staví v Praze (v bytovém domě 3,9 mil. Kč, v rodinném domě 6,8 mil. Kč). Byty v bytových domech přitom mají průměrnou obytnou plochu 51 m2 a jsou nejčastěji o dispozicích 2+1. V rodinných domech jsou byty v průměru o dvě místnosti větší. Jeden metr čtvereční obytné plochy v rodinném domě pak vyjde průměrně na 45 tis. Kč, v bytovém domě na 58 tis. Kč.

Z hlediska energetické náročnosti bylo v roce 2021 postaveno 68 % bytů v rodinných domech v kategorii B (velmi úsporná), v kategorii C (úsporná) bylo postaveno 24 % bytů a 9 % splňuje nejpřísnější podmínky kategorie A (mimořádně úsporná). Mezi byty v bytových domech je dominantněji zastoupena třída B (81 %), a nejméně třída A (4 %).

Poslední významnější rozdíl mezi byty v rodinném a bytovém domě je v materiálu nosné konstrukce. Z bytů dokončených v bytových domech mělo zděnou nosnou konstrukci 55 %, panely a monolity využilo 36 % a jiné materiály nebo jejich kombinace 9 %. U rodinných domů byla zděná nosní konstrukce zastoupena 83 %. Velký význam získává dřevo, které je se 14 % druhým nejvyužívanějším stavebním materiálem.

Loňský rok byl ve znamená zahájení války na Ukrajině, a také velké inflace. To, a předcházející covidové roky, způsobilo podstatné zdražení materiálu, energií i práce. Proto se stavělo méně. Výsledky za tři čtvrtletí ukazují bezmála sedmiprocentní propad u nové bytové výstavby v rodinných domech, u bytů v bytových domech došlo k propadu dokonce o 20,7 %. A podle expertů to vypadá, že ani letošní rok nepřinese výrazný růst.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

V Praze se v září začalo stavět pouze 62 nových bytů. České stavitelství pokračuje v poklesuV Praze se v září začalo stavět pouze 62 nových bytů. České stavitelství pokračuje v poklesu







Prodeje nových bytů v Praze letos propadly o dvě třetiny, třetí čtvrtletí je nejhorší za 15 letProdeje nových bytů v Praze letos propadly o dvě třetiny, třetí čtvrtletí je nejhorší za 15 let







V Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let. Ceny začínají klesatV Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let. Ceny začínají klesat







V Česku vyroste první bytový dům ze dřevaV Česku vyroste první bytový dům ze dřeva








Novela stavebního zákona míří do parlamentu. Co se změnilo?Novela stavebního zákona míří do parlamentu. Co se změnilo?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy