Prodeje nových bytů v Praze letos propadly o dvě třetiny, třetí čtvrtletí je nejhorší za 15 let

Prodeje nových bytů v Praze letos propadly o dvě třetiny, třetí čtvrtletí je nejhorší za 15 let

13.10.2022 - Drahé hypotéky, vysoká inflace a nejistá ekonomická budoucnost zásadně utlumila pražský rezidenční trh. Ve třetím čtvrtletí se v hlavním městě prodalo jen 410 nových bytů, což je o 69 procent méně než ve stejném období loňského roku. Jde tak o nejhorší čtvrtletní výsledek v historii zveřejňování prodejných statistik, tedy za 15 let.

Od začátku letošního roku se v Praze prodalo jen 1950 nových bytů, což představuje meziroční pokles o 65 procent. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data následně zveřejňuje už více než 15 let, což je nejdéle ze všech subjektů na trhu.

Prodeje nových bytů jsou letos podle dat společnosti Ekopsol nejhorší za posledních 15, tedy za celou historii monitorování trhu a zveřejňování statistik. Developeři za prvních devět měsíců letošního roku prodali stejně bytů, jako loni za první čtvrtletí.

"Největší vliv na tak výrazný propad prodejů nových bytů mají extrémně drahé a takřka nedostupné hypotéky. Ty letos výrazně zdražily, oproti loňskému roku jsou úroky dražší až trojnásobně. Tak vysoké byly naposledy v 90. letech minulého století. Navíc opět platí přísnější podmínky pro žadatele. V praxi se to projevilo velkým úbytkem kupujících, kteří nový byt financují prostřednictvím hypotéky. Zatímco dříve jich dlouhodobě bývalo kolem padesáti procent, letos jejich podíl klesl pod dvacet procent. Zbytek klientů tvoří ti, kteří si byt pořizují za vlastní peníze většinou jako ochranu před vysokou inflací," říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Prodej nových bytů v Praze 2016-2022
Zájem o nové byty byl přitom v Praze ještě loni velmi vysoký. Za celý rok 2021 developeři prodali celkem 6450 bytů. To je o 1540 prodaných bytů více než v roce 2020. Jde o nejvyšší číslo od roku 2016. Zvláště silné bylo loňské druhé čtvrtletí, kdy nového majitele nalezlo rekordních 2350 bytů. To je nejvíce za celých 15 let, kdy Ekospol tyto statistiky zveřejňuje.

Dostupných bytů je kvůli propadu prodejů o něco více

Propad prodejů vede k tomu, že přibývá dostupných bytů v nabídkách developerů. Oproti konci minulého roku jich je o 1320 více. Kupující tak mají o něco lepší výběr než ještě před rokem.

Vývoj počtu dostupných bytů v Praze 2016-2022

"Vytvářet jakékoliv predikce dalšího vývoje je v současné velmi turbulentní době nemožné. Předpokládám však, že se situace jen tak nezlepší. Inflace pod dvoucifernou hodnotu jen tak neklesne, stejně tak nebudou výrazně levnější ani stavební práce a materiál. Také na návrat hypotečních úvěrů do hodnot z minulých let můžeme na nějakou dobu zapomenout. To vše povede k tomu, že se už tak špatná dostupnost vlastního bydlení ještě zhorší a stane se nedostupným i pro podstatnou část střední třídy. Nové byty budou naopak stále více vyhledávat velcí i menší investoři, kteří budou chtít své volné finance ochránit před vysokou inflací. Nemovitosti se totiž dlouhodobě zhodnocují více než je růst inflace," prohlašuje Korec z Ekospolu.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

V Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let. Ceny začínají klesatV Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let. Ceny začínají klesat







Velké srovnání cen bytů v letech 2008-2022. Napoví nám historie, co bude dál?Velké srovnání cen bytů v letech 2008-2022. Napoví nám historie, co bude dál?







Průměrná cena bytů klesla na 4,64 mil. Kč. Blíží se obrat trendu?Průměrná cena bytů klesla na 4,64 mil. Kč. Blíží se obrat trendu?







Trend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu a ti, co chtějí prodat, musí znát správnou cenuTrend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu a ti, co chtějí prodat, musí znát správnou cenu







Jaký je rozdíl mezi koupí ateliéru a bytuJaký je rozdíl mezi koupí ateliéru a bytu





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy