V Praze se v září začalo stavět pouze 62 nových bytů. České stavitelství pokračuje v poklesu

V Praze se v září začalo stavět pouze 62 nových bytů. České stavitelství pokračuje v poklesu

8.11.2022 - České stavebnictví ani v září neotočilo klesající trend a i v devátém měsíci letošního roku kleslo. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavební produkce v září meziročně klesla o 3,7 procenta. Stavební úřady v září vydaly meziročně o 9,9 procenta stavebních povolení méně. Výrazně propadla i bytová výstavba, ČSÚ eviduje 2510 zahájených bytů, což představuje meziroční pokles o 43,4 procenta. Naopak počet dokončených bytů v září meziročně vzrostl o 48,5 procenta.

Podle Evžena Korce, generálního ředitel společnosti Ekospol, České stavebnictví stále drtí extrémně vysoké ceny stavebních prací a materiálů. "Mnoho velkých firem odstupuje od veřejných zakázek vysoutěžených v minulosti, protože se jim více vyplatí zaplatit smluvní pokutu než dodržet dříve nasmlouvané ceny. Ty jsou totiž v současné době nereálné a pro firmy by znamenaly velkou ztrátu," dodává. 

Zásadně se propadá také bytová výstavba, v celém Česku se v devátém měsíci letošního roku začalo stavět takřka o polovinu bytů méně než loni. Není to nic překvapivého, poptávka totiž výrazně propadla. Prodeje nových bytů v Praze jsou letos podle údajů Ekospolu nejnižší za posledních 15 let a podobná situace panuje i v ostatních regionech. Hlavní důvod je zdražování hypoték a jejich faktická nedostupnost i pro většinu představitelů střední třídy.

"Například v Praze se v září začalo stavět jen pouhých 62 nových bytů, což je zoufale málo. V podstatě to znamená jeden malý rezidenční projekt. Od začátku roku se tak v hlavním městě začalo v rámci nové výstavby stavět jen 3753 nových bytů. Reálně to bude ještě méně, protože ČSÚ jako zahájené eviduje byty v takových projektech, které v daném měsíci získaly stavební povolení. Neznamená to ale, že se začaly stavět i ve skutečnosti. Na konci roku se podobným tempem dostaneme na pětitisícovou hranici, což je stále jen polovina potřebného množství," uzavírá Korec.

Nejvíce nových bytů se letos staví ve Středočeském kraji, kde jich ČSÚ v rámci nové výstavby od začátku roku do konce září eviduje 5062. Těsně za Prahu se na třetím místě usídlil Jihomoravský kraj s 3732 zahájenými byty. Naopak poslední zůstává Karlovarský kraj, kde se zahájilo jen 586 nových bytů.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Prodeje nových bytů v Praze letos propadly o dvě třetiny, třetí čtvrtletí je nejhorší za 15 let Prodeje nových bytů v Praze letos propadly o dvě třetiny, třetí čtvrtletí je nejhorší za 15 let







Trend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu a ti, co chtějí prodat, musí znát správnou cenuTrend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu a ti, co chtějí prodat, musí znát správnou cenu







V Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let. Ceny začínají klesatV Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let. Ceny začínají klesat







Velké srovnání cen bytů v letech 2008-2022. Napoví nám historie, co bude dál?Velké srovnání cen bytů v letech 2008-2022. Napoví nám historie, co bude dál?







Ceny nájmů trhají rekordy aneb… když lidé chtějí bydlet ve vlastním, ale nemohouCeny nájmů trhají rekordy aneb… když lidé chtějí bydlet ve vlastním, ale nemohou





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy