Spolkové domy v Česku mají zpoždění, rýsuje se však jedna vlaštovka

Spolkové domy v Česku mají zpoždění, rýsuje se však jedna vlaštovka

6.9.2023 - V roce 2020 schválil pražský magistrát zásady projektu Dostupné družstevní bydlení s účastí hl. m. Prahy a následně byly vytipovány vhodné pozemky pro výstavbu. Podobné kroky proběhly v Brně, ovšem realizace má v obou městech zpoždění. Nyní to vypadá, že se první projekt tzv. baugruppe postaví v Pohořelicích.

Baugruppe je německý název pro tento model bytové výstavby, který se v posledních letech realizuje zvláště v Německu, ale i v Rakousku či Španělsku. Jak jsme již psali, jedná se o model, kdy se občané sdruží ve spolku a vybudují si bytový dům s tím, že město jim poskytne pro tento dům pozemek s právem stavby. V zahraničí se v modelu předpokládá, že vlastnické vztahy se budou řešit až po 99 letech. Z těchto příkladů, kdy lidé mohou snáze a levněji dosáhnout na byt, si vzala před časem příklad i některá česká města. Dokonce ve spolupráci s jednou přední bankou byl vytvořen na míru úvěrový produkt.

Nejdále se projekt dostal v Praze, kde bylo vytipováno pět pozemků a projednány dva modely této výstavby. První model by kopíroval již úspěšný model německý. V tom druhém by město vystupovalo aktivněji. Vybralo by developerskou firmu, založilo spolek, vybralo jeho členy a spolek by následně zajistil výstavbu. V srpnu loňského roku magistrát již vyhlásil veřejnou zakázku na výběr partnera pro pozemek na Radlické, s kterým by družstvo (spolek) založil. Původní uzávěrka byla koncem loňského roku, postupně se však prodlužovala, takže nová uzávěrka je 30. června 2023.  

Také v Brně se záměr pilotního projektu spolkového bydlení zastavil. Rada ho schválila v lednu 2022 s tím, že pro něj vyčlenila pozemek v Zábrdovicích na Cejlu. Ovšem kvůli neschválení nového územního plánu na loňském červnovém zastupitelstvu musí bytový odbor najít nový pozemek, který je určen pro výstavbu stávajícím územním plánem.
Pohořelice tak budou zřejmě prvním místem, kde bude tento typ domu realizován.  Na dotaci pro výstavbu obecních bytů obec kvůli své finanční situaci nedosáhla, a tak volba padla na spolkové bydlení, z něhož bude těžit radnice i budoucí obyvatelé, kteří po nějaké době získají byty do osobního vlastnictví. 

Obec do investice vloží pozemek a projektovou dokumentaci, která je již hotová. Na dům má z dřívějška již také stavební povolení. S metodikou a realizací jí pomohou odborníci společnosti Explica Consulting, kteří projekt spolkového bydlení připravili původně pro Prahu. Ze 44 bytů získá obec do bytového fondu třináct jednotek, pro zbylých jednatřicet bude hledat zájemce.

Celková investice vyjde na zhruba 150 milionů korun bez DPH. Radnice si ponechává spíše menší byty. V nabídce pro veřejnost je třeba byt o rozloze 75 metrů čtverečních za zhruba 4,8 milionu korun. Což je kolem 64 000/m2, přičemž byty z developerských projektů se ve stejné lokalitě prodávají za 89 až 95 000/m2.  Model spolkového bydlení počítá s tím, že vstupní poplatek by byl zhruba 25 % ceny bytu, což by byl v případě výše uvedeného bytu necelý milion korun. 

Jsou zde ovšem omezení, s nimiž musí budoucí členové spolku počítat. Nelze si představovat, že se díky tomuto způsobu dostane někdo k investičnímu bytu. Byt totiž nepůjde prodat tak, jako byt v osobním vlastnictví či družstevní podíl. Pokud se někdo bude chtít odstěhovat, bude mít povinnost nabídnout svůj podíl nejprve městu. Samozřejmě dostane zpátky svou investici, ovšem jen zhodnocenou o růst cen v daném čase a místě. Především to je podle místostarosty Pohořelic Patrika Pařila důvod, proč si vybrali tento model místo klasického bytového družstva. „Na družstevní podíl může být exekuce, můžete ho zastavit, můžete ho se ziskem přeprodat,“ říká s tím, že se obec takto snaží předejít spekulacím s byty, které budou mnohem levnější než byty od developera kupované do osobního vlastnictví.

Do září by měl vzniknout v Pohořelicích spolek, kterému obec pozemek prodá a který vysoutěží dodavatele stavby. Stavět by se mohlo začít příští rok na jaře.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Spolkový dům jako nový typ bydlení se prosazuje i v ČeskuSpolkový dům jako nový typ bydlení se prosazuje i v Česku







Brownfieldy čekají na své využitíBrownfieldy čekají na své využití







Brownfield: Příležitost pro vybudování nových a užitečných prostor. Vyplatí se investorům?Brownfield: Příležitost pro vybudování nových a užitečných prostor. Vyplatí se investorům?








Oprav dům po babičce. A získáš dotaci?Oprav dům po babičce. A získáš dotaci?








Program Nájemní bydlení odstartovalProgram Nájemní bydlení odstartoval





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy