Město Brno intenzivně podporuje obnovitelné zdroje a ekologické projekty

Město Brno intenzivně podporuje obnovitelné zdroje a ekologické projekty

10.11.2022 - Brněnský magistrát plánuje, že do pěti let umístí na stovky střech solární panely odhadem za 1,2 miliardy korun. Chce tím snížit emise oxidu uhličitého (CO2) a ušetřit za energie. Za tímto účelem by měla vzniknout dceřiná společnost městské firmy Sako Brno, která ponese název Sako Brno Solar, jejíž náplní bude řešení projektů, instalace a provoz panelů.

Brno bude umisťovat solární panely na domy v majetku města. Jedná se například o domovy seniorů, polikliniky, školy i bytové domy. Odhadované náklady na instalaci panelů by měla částečně pokrýt dotace, částečně bude projekt financován úvěrem i prodejem části akcií nově vzniklé společnosti občanům.

První panely plánuje Brno instalovat ještě letos v prosinci, a to na bytových domech města ve Vojtově ulici. Následovat by měla střecha domova s pečovatelskou službou v Horově ulici. Součástí projektu je výstavba elektrodového kotle v kombinaci s akumulátory tepla v areálu SAKO Brno.

Výrobní zdroje budou spojené do agregačního bloku, který bude vstupovat do distribuční soustavy jako jedna velká elektrárna. Většina vyrobené energie se ale spotřebuje přímo v místě. Vzhledem k neustálému pohybu cen energií sice nelze přesně vyčíslit výši úspor, nicméně tento systém by mohl garantovat po dobu životnosti, tj. cca 30 let, stejnou cenu energie. Předpokládané úspory pro město by tedy měly být v řádu milionů, ale ušetřit by měli i občané.

Zelenou má také podpora zelených střech

Zelená střecha může být zbudována jak na novostavbě, tak i při rekonstrukci na starší budově. Nezáleží ani na tom, zda je dům bytový, rodinný nebo slouží-li budova třeba jako garáž. Minimální plocha je stanovena na 10 m2 a maximální na 1 000 m2. Takto velká plocha vznikne například na komplexu garáží na Trnité. Maximální výše dotace na 1 m2 činí 1 400 korun, nad rámec této částky jsou hrazeny výdaje spojené s pořízením statického posudku, a to až do výše 10 000 korun.

Zelené střechy přinášejí tepelnou stabilitu budově. Rostlinná vrstva pomáhá ochlazovat dům v létě a naopak tvoří nezanedbatelnou izolační vrstvu v zimním období. Mají však mnoho dalších pozitiv na okolní prostředí.

Produkují kyslík a zadržují oxid uhličitý, absorbují škodliviny ze vzduchu, a tak snižují znečištění ovzduší a snižují teplotu v okolí budovy. Zároveň však vytvářejí životní prostory pro mnoho živočichů, poskytují potravu ptákům a zadržují dešťovou vodu. Zelené střechy mají také dopad na psychiku obyvatel. Snižují astma, stres, deprese, posilují vztah s přírodou a vytvářejí vhodné prostředí pro odpočinek. Vzhledem k tomu, že mohou být koncipovány i jako zahrádky pro pěstování zeleniny a květin, šíří vůni a mohou být obyvatelům budovy užitečné i jako relaxační zóna uprostřed města.

Zelená střecha Brno

Podpora zeleným střechám byla dosud i součástí národního dotačního programu Nová zelená úsporám. I v novém programovém období, které začalo běžet na podzim 2021, mají zelené střechy podporu státu. Podle typu zelené střechy lze získat dotaci ve výši 700–1000 Kč na metr čtvereční plochy. Maximální výše pro bytové domy a další komerční objekty je 300 000 na jednu stavbu, u rodinných domů to je 100 000 Kč.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Projekt Housing First pomáhá nastartovat lidem bez bydlení novou životní etapuProjekt Housing First pomáhá nastartovat lidem bez bydlení novou životní etapu







V Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let. Ceny začínají klesatV Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let. Ceny začínají klesat







Nový územní plán města Brna se nepodařilo schválit. Dojde po volbách ke změně?Nový územní plán města Brna se nepodařilo schválit. Dojde po volbách ke změně?







Byty v Brně držet nebo raději prodat?Byty v Brně držet nebo raději prodat?







V Brně si kvalitní pozemky svou cenu stále drží. Panelové byty ovšem začaly zlevňovatV Brně si kvalitní pozemky svou cenu stále drží. Panelové byty ovšem začaly zlevňovat





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy