Koupili jste chalupu a nevyužijete ji po celý rok? Pronajměte ji

Koupili jste chalupu a nevyužijete ji po celý rok? Pronajměte ji

22.8.2022 - V posledních covidových letech zůstala většina cestovatelů v tuzemsku, a vzhledem k omezením ve službách podstatně vzrostl zájem o chaty a chalupy, kde by bylo možné trávit volný čas a vyrážet do přírody. Možná ale s uvolněním restrikcí přichází zase touha vyrazit za poznáním a na daleké cesty. Nebude ale chalupa chátrat? A kdo bude sekat trávník?

I když jsou Češi vyhlášeným národem chatařů a chalupářů, nutno říci, že takový majetek také podstatně omezuje plánování volného času. Péče o nemovitost vyžaduje pozornost po celý rok. Jak spojit příjemné s užitečným, nechat si soukromý prostor pro trávení víkendů nebo letní dovolené, ale také cestovat a užívat si jiných lokalit?

Jednou variantou, jak nebýt otrokem své chalupy, je najmout někoho, kdo ji bude v nepřítomnosti majitelů udržovat. Zajímavější však je chalupu krátkodobě pronajímat. Pronájem finančně přispěje nejen na údržbu nemovitosti, ale přinese další peníze do rodinného rozpočtu. Třeba právě na dovolenou v exotice.

Co požadují zájemci o dovolenou na chalupě?

Jak nadstandardní dům, tak malá chatka se základním vybavením si mohou najít své nájemníky. Nezáleží ani tak na úrovni vybavenosti, ale spíše na čistotě obydlí a atraktivitě okolí.

Výhodou zařízené rekreační chalupy je každopádně fakt, že není třeba investovat do nového vybavení. Klienti budou využívat přesně to, co stávající majitel. Některé objekty budou však určitě atraktivnější než jiné. I v případě pronájmu rekreační chalupy je mnoho faktorů, které pronájem usnadní.

V případě letní dovolené preferují zájemci spíše klidnou lokalitu než chalupu u hlavní silnice. Soukromí a klid zaručí také uzavřená zahrada, dvorek, nebo samota, ideálně v blízkosti obce s obchodem a základními potravinami.

Objekty s blízkým rybníkem, koupalištěm, řekou, či bazénem, se pronajímají až třikrát rychleji než domy bez vodního živlu. Pro rodiny s dětmi je plusem sportovní zázemí, pískoviště, prolézačka, houpačka, skluzavka, nebo blízkost dětského hřiště. Při nabídce nemovitosti je dobré zdůraznit také aktivity, které lze provádět v širším okolí. Může to být jízdárna, zajímavé cyklostezky, skály, objekty vhodné k návštěvě, festivaly či jiné atraktivní akce pro veřejnost konané v letním období.

V zimní sezóně nezáleží ani tak na klidné lokalitě, jako na dostupnosti skicentra. Proto se rychle pronajme objekt, v jehož blízkosti je zastávka skibusu či parking napojený na areál zimních sportů, i když je u hlavní silnice. Přes léto se nebudou klienti podrobně zajímat o vytápění, v zimě je tento faktor v popředí zájmu. Automatický kotel, kterému není třeba věnovat zvláštní pozornost, může být při pronájmu výhodou.

Co s osobními věcmi?

Je pochopitelné, že na dlouhodobě obývané chalupě si majitelé nechávají své osobní věci. Není však třeba kvůli krátkodobému pronájmu sundávat ze zdi obrázky a ukrývat fotografie. Naopak, rodinná atmosféra se může návštěvníkům líbit.

Návštěvník však musí mít dostatek prostoru pro své věci. Proto by měla být v každé ložnici k dispozici volná skříň, případně prádelník. Pro své osobní oblečení a potřeby si může majitel vyčlenit například šatnu, komoru nebo uzamčenou skříň.

Návštěvník ocení, když bude mít k dispozici třeba i starší vydání zajímavých časopisů, několik knih, jednoduché hračky pro děti, míč, soupravu na badminton, deskovou hru či podobnou zábavu. Když se opotřebují, nestojí mnoho je vyměnit.

Zkušenosti realitních expertů z posledních dvou let dokladují, že krátkodobé týdenní nájemné rekreačního objektu se rovná měsíčnímu dlouhodobému pronájmu stejného objektu. Stanovení konkrétních cen závisí na mnoha faktorech, včetně počtu osob, pro které bude rekreační bydlení nabízeno. Ideální je oslovit realitního experta, s nímž je možné stanovení výše nájemného konzultovat.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak ideálně vybavit chatu k pronájmu? Jak ideálně vybavit chatu k pronájmu?








Za jakých podmínek je možné ubytovávat ve svém domě turisty? Za jakých podmínek je možné ubytovávat ve svém domě turisty?







Chcete investovat do nemovitostí? Zaměřte se na rekreační objekty Chcete investovat do nemovitostí? Zaměřte se na rekreační objekty







Je výhodnější chatu koupit nebo pronajmout? Je výhodnější chatu koupit nebo pronajmout?







Češi by vyměnili městský byt za bydlení v přírodě Češi by vyměnili městský byt za bydlení v přírodě






 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy