Jak ideálně vybavit chatu k pronájmu?

Jak ideálně vybavit chatu k pronájmu?

26.8.2021 - Investice do nemovitostí jsou jedním z nejjistějších způsobů zhodnocení peněz. K pronájmu však nemusí sloužit jen byt ve městě. Dobrou investicí může být i rekreační stavení. Ať chata, chalupa nebo apartmán. Jestliže jej budete využívat nejen pro svoji soukromou potřebu, ale i k pronájmu, je třeba s tím počítat při zařizování.

Krátkodobé pronájmy u rekreačních nemovitostí vedou
Málokdo pronajme chatu nebo apartmán dlouhodobě. Běžné je, že majitel tráví v nemovitosti vybrané víkendy, případně krátkou dovolenou, a ostatní termíny nabídne turistům. 
Záleží na lokalitě, v níž je rekreační nemovitost situována. Na horách je pravděpodobnější, že bude zaplněna lyžařská sezóna a léto, slabá bývá návštěvnost v jarních měsících, kdy taje sníh, už se nedá lyžovat, ale ještě není vhodná doba na pěší turistiku nebo cyklistiku.

Pokud je chata v blízkosti vodní plochy, je předpoklad, že bude nejvíce využívána od jara do podzimu a přes zimu si své zájemce nenajde. V takovém případě je dobré právě na zimní měsíce naplánovat větší údržbu, výměnu nábytku, malování či jinou opravu.

Údržba nemovitosti chce čas a peníze
Pokud nemáte pronajímanou nemovitost v blízkosti svého bydliště, bude třeba v okolí najít správce, který ji bude uklízet po odjezdu turistů a připraví ji na nové návštěvníky. Mimo běžného úklidu interiéru je v případě chaty či chalupy nutno počítat s úpravou zahrady, což v zimě znamená postarat se o cestičky ve sněhu, vyhrabat místo pro automobil. V létě to obnáší sekání trávníku, zálivku, péči o rostliny, pokud to majitel nezvládne při svých pobytech.

Samozřejmostí musí být nejen běžný úklid vnitřních prostor, ale také zajištění odvozu odpadu, praní ložního prádla, či drobné opravy. Na druhou stranu je třeba počítat, že tato služba něco stojí a zakalkulovat ji do ceny pronájmu.

Nejlepší zařízení je jednoduché a vyměnitelné
Kdybyste zařizovali rekreační nemovitost jen pro sebe, možná byste volili jiný nábytek i bytové doplňky. Pokud se ale v domě budou střídat turisté, doporučuje se pořídit takový nábytek, jehož opravy či případné výměny nebudou finančně náročné.

Dřevěný stůl a židle se dají snadno opravit, případně obrousit a znovu natřít. Zařízení obývacího prostoru by mělo být jednoduché a účelné. Je třeba počítat s tím, že rodině nemusí stačit jedna či dvě ložnice, ale bude potřebovat víc míst na spaní. Proto i do obývacího prostoru počítejte s pořízením rozkládacího gauče.

Na spaní vůbec nešetřete. Kdo se na dovolené špatně vyspí, ten už se nevrátí. Pohodlné dostatečně široké postele s dobrým ložním prádlem jsou základem celé výbavy.

Nabídka domácích spotřebičů láká vyzkoušet nejnovější trendy. Ne každý však dokáže na první dobrou zacházet s indukčním sporákem, sušičkou či televizorem připojeným na internet. Proto nechte pro tyto účely na dostupném místě návody ke spotřebičům.

Nezapomeňte na sebe. Potřebujete si v nemovitosti nechat své věci, jako jsou lyže či náhradní oblečení a kosmetika. Jestliže není chata tak velká, abyste si zamkli jeden pokoj jen pro sebe, vyčleňte si pro sebe skříň nebo komoru, do které nebudou mít návštěvníci přístup.

Co může rozhodnout o výběru konkrétní nemovitosti
Lze předpokládat, že většinu času budou turisté trávit na sjezdovkách či na výletech. Ale i po návratu se budou chtít bavit. Pořiďte několik deskových her, sadu karet, dejte k dispozici pastelky a volné bloky. Přidejte poličku s knihami různých žánrů a pár společenských časopisů. Možná vám některý z nich občas zmizí, ale nahradit jej novějším je jednoduché. I taková maličkost může způsobit, že se turisté budou rádi vracet.

V rekreačních nemovitostech jsou dnes pro letní sezónu běžně k dispozici bazény. Vyžadují sice údržbu, ale při dobrém nastavení není problém čas od času doplnit chemii a bazén vyčistit od běžných nečistot. Právě tak jsou trendy venkovní krby či grily. I to rozhoduje při výběru dovolené.

Připravte pro návštěvníky malý dárek k příjezdu. Stačí láhev vína, mísa s ovocem, desky s turistickou mapou okolí a informacemi o místních pamětihodnostech. Pokud bude vaše nemovitost útulná a dobře vybavená, získáte stálé zákazníky, kteří se budou vracet jako domů.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Chaty a chalupy na prodej se staly v Jeseníkách nedostatkovým zbožím Chaty a chalupy na prodej se staly v Jeseníkách nedostatkovým zbožím





Jak udělat z chaty rodinný dům Jak udělat z chaty rodinný dům






Za jakých podmínek je možné ubytovávat ve svém domě turisty? Za jakých podmínek je možné ubytovávat ve svém domě turisty?





Chataření se vrátilo do módy. Ceny rekreačních objektů stále rostou Chataření se vrátilo do módy. Ceny rekreačních objektů stále rostou






Jak vybrat chatu k trvalému bydlení? Jak vybrat chatu k trvalému bydlení?




 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy