Družstevní výstavba nabývá v Česku obrátek

Družstevní výstavba nabývá v Česku obrátek

8.12.2021 - Stavební bytová družstva v Česku začínají prožívat své znovuzrození. Hlavním z důvodů je stálé zvyšování cen bytů v osobním vlastnictví, na které už mnoho zájemců nedosáhne. Jak ale uspokojit bytovou poptávku? Stavební bytová družstva se ukazují jako perspektivní řešení.

Bytová družstva ve světě jsou stále populární
V Německu vznikala řada bytových družstev již v 19. století a vydržela až do dnešní doby. V současnosti tam existuje přes 2 000 bytových družstev, která spravují zhruba 2 miliony bytů. Například Berlín má jedny z nejlevnějších bytů z metropolí EU právě díky družstevnímu bydlení.

Ve Finsku a severských zemích vůbec je družstevní vlastnictví běžnou formou držení nemovitosti, která je přímo regulována zákonem. Finská družstva jsou neziskové společnosti s ručením omezeným, v nichž získávají jednotliví členové úměrný podíl podle počtu metrů čtverečních svého bytu. První finské družstevní byty byly postaveny už kolem roku 1900 v helsinské čtvrti Katajanokka.

Družstevní výstavbou je proslaveno i nejlidnatější město USA New York. Přestože tam tradice družstevního bydlení sahá také až do 19. století, vznikla značná část družstevních bytů v 80. letech 20. století jako způsob, jak využít velké a staré nerentabilní budovy na Manhattanu i v jiných zajímavých částech města. Zajímavé je, že nové členy družstva musí v Americe schválit družstevní rada, která preferuje hlavně lidi s plánem založit si rodinu.

Bytové družstevnictví v Česku
Stavební bytová družstva také začala vznikat již v 19. století. Velký boom však nastal v 60. letech 20. stol. Ten zastavily až reformy roku 1989, kdy se muselo bytové družstevnictví vyrovnat se změnou politických i hospodářských poměrů. Existující bytová družstva byla postavena spíše do role správců nemovitostí, byty se začaly převádět do osobního vlastnictví a nová družstva téměř nevznikala.

Až v posledních letech vzhledem k situaci na realitním trhu oživuje forma družstevního bydlení i v Česku. Družstevní vlastnictví bytů má pro členy nesporné výhody, mezi něž patří podstatně nižší potřeba vstupních finančních prostředků pro získání družstevního podílu a žádné věkové omezení, které jinak z žádosti o hypotéku vylučuje velkou skupinu možných zájemců prakticky již od 50 let věku. Dalšími výhodami může být i jednodušší převod bytu, resp. družstevního podílu, na jinou osobu či nižší náklady na správu nemovitosti, neboť družstvo se nezakládá za účelem zisku, ale pouze za účelem výstavby a správy bytového domu. Na budoucího člena družstva a nájemce družstevního bytu tak zůstává zajištění dostatečných zdrojů pro vstup do bytového družstva.

Jak je stavba družstevních bytů financována
Na pořizovacích nákladech se člen družstva podílí zpravidla 25 – 35 %, o zbytek se postará družstvo prostřednictvím bankovního úvěru. Na jeho splácení se po převzetí bytu podílí členové družstva formou měsíčních předpisů záloh, a to zpravidla po dobu 20–25 let.

Představme si tedy financování nového družstevního bytu v ceně 3 000 000 Kč
- člen družstva uhradí 25 % pořizovací ceny bytu a dalších prostor, tj. 750 000 Kč
- k tomu uhradí jednorázový členský poplatek na předpokládané náklady družstva od doby jeho založení do doby předání bytů do užívání členům: 15 000 Kč

Podíl úvěru výstavbového bytového družstva je 75 %: 2 250 000 Kč.
Výše měsíční splátky při splatnosti 25 let od předání bytu a úrokové sazbě 3,35 %: 11 000 Kč.
Měsíční výše nájemného a záloh na služby (odhad): 3 500 Kč.
Celkové měsíční náklady bydlení (splátka + služby): 14 500 Kč.

Zájemce o tento družstevní byt tedy musí dodat z vlastních zdrojů pouze 765 000 Kč. Na družstevní byt nemůže čerpat klasickou hypotéku, ale tato částka není tak vysoká, aby se nedaly zkombinovat vlastní (event. rodinné) zdroje například s úsporami a úvěrem ze stavebního spoření do výše, za kterou ještě není třeba ručit nemovitostí.

V současné době se bytová družstva snaží vrátit do bytového družstevnictví podporu státu, například umožněním odečtu podílu člena bytového družstva na úrocích zaplacených družstvem v rámci splátky pořizovacího úvěru. Pokud by tyto snahy došly naplnění, mohlo by družstevní bydlení nabrat další druhý dech.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Družstva dohánějí povinnosti. Změna stanov je do konce roku může stát až desetitisíce Družstva dohánějí povinnosti. Změna stanov je do konce roku může stát až desetitisíce





Družstevní bydlení je opět na vzestupu. Jaké výhody přináší? Družstevní bydlení je opět na vzestupu. Jaké výhody přináší?





Úpravy družstevního bytu konzultujte ještě před jeho koupí Úpravy družstevního bytu konzultujte ještě před jeho koupí





Převody družstevních bytů do osobního vlastnictví již nejsou povinností družstva Převody družstevních bytů do osobního vlastnictví již nejsou povinností družstva





Na co si dát pozor při prodeji nebo koupi družstevního bytu Na co si dát pozor při prodeji nebo koupi družstevního bytu



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy