Každý osmý Čech sdílí bydlení s dalšími generacemi

Každý osmý Čech sdílí bydlení s dalšími generacemi

1.12.2021 - Donedávna se ve všech pádech skloňoval pojem "mamahotel" a důvody, proč se mladým nechce stěhovat od rodičů. Tento trend se v posledních letech zvrátil a čím dál více lidí ve věku nad 20 let vyhledává samostatné bydlení nebo spolubydlení s přáteli. V posledních měsících ovšem covid začíná ovlivňovat bydlení předdůchodové generace. Toto zjištění přinesla nedávná studie z Velké Británie.

Generace padesátníků se stěhuje zpátky k rodičům
Jak konstatoval zakladatel digitální komunity Rest Less, která sdružuje padesátníky a starší generaci, pandemie drasticky změnila způsob života lidí. Řada "dětí" se totiž takřka v předdůchodovém věku vrací bydlet ke svým rodičům. Jak napsal britský deník The Guardian, má to několik důvodů.

Jednak jim v dobách lockdownů dělali společnost, pečovali o ně, což se lépe praktikuje při společném bydlení, než když musí dítě pečovat o rodiče vzdálené desítky, někdy i stovky kilometrů. Dalším důvodem stěhování do rodného domu jsou finanční problémy či potíže ve vztazích.

Covid a lockdowny mění styl bydlení mnoha Evropanů
Lidé, kteří začali v době lockdownu bydlet u svých rodičů, protože potřebovali více péče, často zůstali, protože se jim bydlení s rodiči začalo líbit. Tuto zkušenost potvrzovali většinou osamělí a rozvedení padesátníci, kteří měli i v mládí s rodiči dobré vztahy.

Mnoho lidí v předdůchodovém věku má pro bydlení s rodiči jiné důvody. Přišli o zaměstnání, rozvedli se a dostali se do finančních problémů. Nejsou schopni dále hradit vysoký nájem či splácet hypotéku. Prodat dům, zrušit nájem a nastěhovat se k rodičům se proto v předdůchodovém věku rozhodlo mnoho Britů. A nejsou jediní.

Zpět k rodičům se stěhují lidé starší padesáti let i v jiných zemích. S narůstající inflací a stále se zvyšujícími účty za energie se vidina sdíleného bydlení stává nadějí pro mnohé, kteří se po mnoha letech ocitají bez zaměstnání či zůstali v důsledku zavření provozoven na dočasné nucené dovolené s minimálními příjmy.

Mnohem vyšší počet soužití seniorů s dětmi se vyskytuje v jižních zemích Evropy než v zemích severských. Například v Dánsku žijí senioři se svými dospělými dětmi pouze v 13 % případů. Na druhé straně ve Španělsku žije dohromady se svými dětmi více než 52 % seniorů a téměř 90 % Jihoevropanů se vídá se svými rodiči každý den.

Každý osmý Čech sdílí bydlení s dalšími generacemi
Vícegenerační bydlení u mladých rodin bylo již před covidem jedním ze způsobů, jakým Češi reagovali na chybějící byty. Nakonec se z toho v mnoha případech stalo trvalé řešení. Podle loňské analýzy bývalé stavební spořitelny Wüstenrot (dnes Moneta stavební spořitelna) bydlel v loňském roce v domě určeném pro soužití více generací každý osmý Čech. Necelá polovina právě proto, že si nemohla dovolit vlastní bydlení. Nejčastěji lidé sdílí bydlení s rodiči (52 %) či naopak s dospělými dětmi (32 %).

Až 70 % respondentů se přitom domnívá, že ve vícegeneračním bydlení budou žít natrvalo. Třetina dotázaných volí tuto variantu, protože nedosáhne na hypoteční úvěr. Tento trend zřejmě dále zesílí v důsledku zdražování hypotečních úvěrů, a zároveň stálého růstu cen nemovitostí i jejich pronájmů.

Návrat do rodného hnízda nemusí být pro šedesátníky jednoduchý. Je nutno počítat s určitou ztrátou soukromí, které s sebou soužití více generací přináší. Bydlení v jednom domě však nemusí nutně znamenat bydlení ve společné domácnosti. Navíc, finanční úspory a případně jednodušší péče o rodiče mohou být pro takový krok podstatným důvodem.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Mama hotely už nejsou populární. Mladí volí raději vlastní bydlení Mama hotely už nejsou populární. Mladí volí raději vlastní bydlení





Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc






Nechcete se na stará kolena stěh Nechcete se na stará kolena stěhovat? Zkuste spolubydlení





Pandemie nastolila nové priority v bydlení a správě bytových domů Pandemie nastolila nové priority v bydlení a správě bytových domů





Je spolubydlení společným nájmem bytu? Je spolubydlení společným nájmem bytu?



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy