Přírodní koupání na vaší zahradě. Koupací jezírko nebo biobazén?

Přírodní koupání na vaší zahradě. Koupací jezírko nebo biobazén?

11.6.2021 - Léto se blíží a s ním i horoucí slunce zvoucí k vodním radovánkám. Nejedna domácnost již má na zahradě bazén nachystaný k vítanému osvěžení. Co když ale toužíte po koupání, které je přirozené, harmonické a bez chemikálií?

V posledních letech jsou oblíbeným řešením koupací jezírka nebo biobazény. Na první pohled vypadají oba tyto typy stejně, jsou mezi nimi však podstatné rozdíly.

Koupací jezírka
Přírodní koupací jezírko je nádhernou ozdobou zahrady s lekníny či rákosem a poletujícími duhovými vážkami. Skvostný kus romantiky na vaší vlastní zahradě. Přírodní koupací jezírka nepoužívají žádné chemikálie ani filtrační techniku čerpadla. K čištění vody slouží takzvaná regenerační část, kde se voda čistí za pomocí sedimentace a planktonu. Tato část je zpravidla osázena vodními rostlinami a je jak krásná na pohled, tak prospěšná pro různé živočichy. Voda v jezírku je čistá, ovšem lehce zakalená.

Biobazény
Na rozdíl od koupacího jezírka zajišťuje čištění vody v biobazénu speciální filtr a neobejde se bez čerpadla s UV lampou. Regenerační část chybí, jelikož funguje spíše na principu proudící vody. Ani zde však nemají prostor chemické látky. Voda bývá křišťálově průzračná, avšak neobsahuje živiny potřebné pro růst většiny vodních rostlin. I tak je tato varianta stále mnohem blíže k přírodě než chlorovaný bazén.

Pár rad závěrem
• Dřevěné molo je efektním i efektivním zakončením vodní plochy a umožní bezpečný a pohodlný vstup do vody, nejlépe za použití žebříku (schody mohou klouzat).
• Přírodní koupací jezírka a biobazény by neměly být vystaveny celodennímu slunečnímu svitu. Vysoké teploty způsobují růst řas a tvorbu bakterií ve vodě.
• Termíny koupací jezírko a biobazén zaměňují i některé profesionální firmy. Pokud tedy nad jednou z variant přemýšlíte, ujistěte se, že všechny strany ví, co se vlastně na zahradě staví.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Zastřešení bazénu prodlouží koupací sezónu Zastřešení bazénu prodlouží koupací sezónu





Stavební povolení na bazén, plot či skleník. Kdy je potřeba jít na úřad? Stavební povolení na bazén, plot či skleník. Kdy je potřeba jít na úřad?





Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení? Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení?





Jakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domu Jakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domu





Jakým způsobem a jak často by se měla čistit studna Jakým způsobem a jak často by se měla čistit studna?



 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy