Jakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domu

Jakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domu

3.3.2020 - Optimální velikost pozemku pro stavbu samostatně stojícího rodinného domu se udává kolem 800 metrů čtverečních. Některé územní plány však mohou vyžadovat 1000 i více. Místní regulace může také určovat, jak velká má být z celkové výměry pozemku zastavěná plocha. Určující jsou však i další skutečnosti.

Jaký pozemek koupit
Možná jste se ještě nerozhodli, zda stavět rodinný dům či ne. Jestliže se vám však nabídne vhodný pozemek pro stavbu domu, neváhejte. Pozemek v dobré lokalitě může být i výnosnou investicí. Ceny pozemků jsou stabilnější, než ceny domů a bytů. Navíc, pozemek se může časem zhodnotit právě například změnou územního plánu. A následně vaší vlastní iniciativou, pokud se z běžného pozemku, například zahrady, stavební stane. Což se děje buď při změně regulačního plánu, nebo formou územního rozhodnutí.

Optimální velikost pro stavbu jednoho rodinného domu neznamená, že nemůžete koupit pozemek větší. Větší můžete později rozdělit na více dílů, samostatných pozemků, a prodat každý zvlášť.

Důležitost vybraného typu domu
Zastavěnou plochu určují regulační plány daného území. Plocha se tak stanovuje v procentech výměry pozemku a pohybuje se od 20 do 40 procent, většinou je to 30 %. To ovšem platí u domů samostatně stojících. Do zastavěné plochy se přitom počítá jak samotný rodinný dům, tak zpevněné plochy, chodníky a terasy kolem domu.

Velikost pozemku pro stavbu běžného rodinného domu se pohybuje v rozmezí od 500 do 800 m2. Čím menší pozemek, tím menší zahrada. Ovšem pokud vám stačí prostor pro relaxaci a pár bylinek, ušetříte čas spojený s údržbou zeleně. Přitom se i na menším pozemku nechá postavit řada běžných rodinných domů. Ovšem jestliže chcete stavět velkou vilu nebo bungalov, musíte počítat s pozemkem o rozměrech minimálně 1000 m2. Zvláště bungalov, který roste do šířky, a ne do patra, je náročný na prostor. Přistavíte bazén, garáž, kůlnu na zahradní nářadí, a už jste takřka u sousedů.

Velikost ovlivňují i další faktory
Tisíc metrů na rovině není totéž, co tisíc metrů ve svahu. Ideální je samozřejmě pozemek, který bude mít tvar čtverce nebo obdélníku. Některý pozemek může být velký, ale ve skutečnosti je to dlouhá nudle. Pak se do něj nemusí vejít ani menší dům, aby splnil příslušné normy a vzdálenosti od vedlejších staveb. Takže výměra není všechno, tvar pozemku nakonec může zásadně ovlivnit celou stavbu.

Šířka pozemku je důležitá především z hlediska stavebních předpisů. Proto počítejte s tím, že od hranice pozemku ke stavbě musí být minimálně dvoumetrový odstup (většinou se požaduje 3,5 m). Přitom mezi vlastními stavbami musí být odstupová vzdálenost 7 m. Pokud kolem pozemku probíhá veřejná komunikace – a to lze ve většině případů předpokládat – musí být odstup na této straně 3 metry. Takže odborníci doporučují minimální šířku pozemku 14 metrů.

U samostatně stojícího domu je doporučen obdélníkový tvar pozemku s ideálním poměrem stran 2:3, kde kratší strana by měla mít 20–25 metrů. Myslete také na to, aby mohl mít dům okna do všech stran. To lze právě jen díky dostatečným odstupovým vzdálenostem od hranic pozemku. Pak nebudete muset slevovat z nároků na uspořádání místností v domě a budete moci vytvořit dispozice podle svých potřeb.

Skryté pasti
S dalšími metry navíc se musí počítat, pokud je pozemek v chráněné krajinné oblasti nebo v ochranném pásmu. To má kolem sebe například železnice, vedení vysokého napětí, silnice nebo les. Takže například nemůžete postavit dům bez souhlasu orgánu ochrany lesa v jeho těsné blízkosti. Minimální vzdálenost je 50. U vedení vysokého napětí nebo plynového vedení je odstupová vzdálenost 5 metrů na každou stranu. Pozor také na cesty vedoucí na pozemek a práva je používat. A pokud kupujete stavební pozemek mezi dvěma stavbami, je nejlepší před zakoupením pozemku projednat svůj záměr se sousedy.

Investice do pozemku a následné stavby vyžaduje nemalé prostředky a úsilí. Proto věnujte čas zjištění všech dostupných informací, než podepíšete kupní smlouvu.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy