Brněnský magistrát spustil nový web o bydlení

Brněnský magistrát spustil nový web o bydlení

8.3.2021 - Nejen běžné obecní byty, ale také sociální byty, startovací, seniorské, družstevní či sdílené. To vše obsahuje nabídka městských bytů v Brně. A protože pro řadu občanů nebylo jednoduché se v ní zorientovat a zjistit, co se hodí právě pro jejich životní situaci, zřídil magistrát města Brna nové informační centrum o bydlení.

Informace v přehledné formě může nyní občan čerpat hned třemi způsoby. Jednak na webových stránkách bydleni.brno.cz, dále si může nechat poradit v Kontaktním místě pro bydlení, a tam nebo v jiném informačním centru brněnské radnice či na úřadech městských částí získat i tištěnou brožuru Obecní bydlení v Brně přehledně.

"Dostupnost bydlení v Brně je palčivým tématem pro lidi všech generací. Kromě toho, že město staví a rekonstruuje nové byty, musíme zlepšit i informovanost občanů o nabídce a možnostech obecního bydlení. Chceme, aby všechny podstatné informace byly přístupny jednoduše a srozumitelně na jednom místě. Nový informační web a brožura tak doplní vloni otevřené kontaktní místo pro bydlení," vysvětluje náměstek pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva.

Kontaktní místo pro bydlení bylo na Malinovského náměstí 3 otevřeno loni v červnu a od té doby ho navštívilo 2 500 lidí. Zhruba polovina sem míří s potřebou získat finančně dostupné bydlení, které představují obecní byty a potřebují se zorientovat v pravidlech, která má každá městská část stanovena samostatně. Druhá polovina příchozích se zajímá o sociální byty s komplexní sociální podporou.

Na webu bydleni.brno.cz spolupracoval s bytovým odborem také Odbor městské informatiky. "Nachází se zde informační nástěnka, jež shrnuje informace pro lidi, kteří plánují žádat o běžný obecní byt. Pomocí tohoto ‚dashboardu‘ je možné zjistit, kde bylo největší procento úspěšných žadatelů, kolik bylo v posledních 3 letech zájemců, kolik bytů a jaké nájemné se kde platí. Informace je možné filtrovat a zaměřit se tak na městskou část, která občana zajímá. Web obsahuje i mapku oblastí s jednotlivými druhy bytů. I ty lze filtrovat a při kliknutí na určitý bod zjistit počet bytů v dané oblasti. Na úvodní straně je také možné při kliknutí na vybranou městskou část zjistit počet všech druhů bytů, které se tam nacházejí,“ informuje uvolněný zastupitel pro oblast IT Ondřej Kotas.

Město Brno vlastní zhruba 28 000 bytů a provozuje dvanáct typů bydlení. Nejrozšířenějším typem jsou běžné byty, které tvoří více než 90 % všech obecních bytů. Další jsou určeny pro seniory, mladé rodiny nebo osoby v nepříznivé životní situaci.

Zájemci najdou na webu přehledné informace o tom, který byt je pro koho vhodný a co je k vyřízení žádosti třeba. Stránky nabízejí podrobné informace o stávající nabídce obecního bydlení, ale také o probíhajících a dokončených rekonstrukcích, nové výstavbě a plánech v oblasti bytové výstavby na příští roky.

Například o více než 90 bytech ve vnitrobloku na Francouzské i o dalších lokalitách, v nichž město plánuje postavit družstevní byty, které by díky tomu mohly být finančně mnohem dostupnější než byty v osobním vlastnictví.

V roce 2020 dokončilo Brno dva bytové projekty. Prvním jsou bytové domy Vojtova se 116 obecními byty, z nichž je 30 startovacích a 68 seniorských s pečovatelskou službou, 14 bezbariérových bytů, dva sociální a dva služební domovnické byty. Druhým dokončeným projektem jsou bytové domy Valchařská 14 a 15, kde vzniklo 15 moderních startovacích bytů.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nových bytů je čím dál méně. Ceny dál stoupají Nových bytů je čím dál méně. Ceny dál stoupají





Brno pokračuje v podpoře projektů ke zmírnění sucha Brno pokračuje v podpoře projektů ke zmírnění sucha





V Brně je dvakrát více bytů k pronájmu než loni na podzim V Brně je dvakrát více bytů k pronájmu než loni na podzim







Brownfieldy čekají na své využití Brownfieldy čekají na své využití





Brno průkopníkem ve sdíleném bydlení Brno průkopníkem ve sdíleném bydlení




 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy